Allmänt

Tre gottiga recept från söndagens bakning!

E2C7CDFA-5959-4A38-AD37-F5616B16A58B

Hej på er!

Då var det dags för lite utlovade recept. ?

Jag bakar så himla sällan nu för tiden, och det är jättetråkigt tycker jag. För jag älskar verkligen att baka! ? Problemet är bara att jag älskar att äta bakverken lite för mycket också numera… ? Förr, när jag bakade som mest, så var jag inte alls speciellt sugen på att äta det jag gjorde. Jag ville bara baka och sen fick familj och vänner komma och äta. Först till stor förtjusning för alla men efter ett tag,  med ständiga storkalas varenda gång jag bjöd hem någon, till deras stora fasa! ?? Min syster Nicole gick eller sprang alltid hemifrån och tillbaka när hon skulle fika hos mig eftersom hon visste att hon skulle spräcka hela veckans kalorimängd. ?

Men jag älskar fortfarande att ha hembakat i frysen att ta fram när det kommer folk på besök. Så jag försöker baka och fylla upp den ibland och sen får jag ägna stor del av min tid åt att vakta frysen från min make, som ”…bara har tagit ett par stycken ju..”??‍♀️ och ändå ligger det typ två förskrämda kakor kvar i en stor fryslåda. Ja, ni inser ju problemet. ?

Men nog om det! ? Här kommer i allafall recepten på helgens tre olika bakverk, alla tre lika försvinnande goda… ?

5A539DE0-40BA-4213-9139-F7444089C793

Du behöver:

3 ägg
2 dl strösocker
100 smör, smält
2 dl filmjölk eller mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
3 dl blåbär
1 msk strösocker till bären

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.

3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.

***

E9235728-B18C-41B9-8D18-69463DBE5721

Du behöver:

200 g rivet äpple, ca 3 äpplen

4 ägg

4 dl strösocker

2 dl rapsolja

1 msk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma  (eller endast 1 1/2 tsk kanel)

4 dl vetemjöl 

Cream cheese frosting

200 g färskost, t ex Philadelphia

50 g smör, rumsvarmt

3 dl florsocker

smaksättning: 1 msk vaniljsocker (eller även 2 msk citronsaft från pressad citron)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv äpplena fint.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och äpple. Vispa ner bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.

3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.

5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr. Smaksätt med vaniljsocker (och ev. även citronsaft).

6. Bred ut glasyren över rutorna med en spatel.

***

A3407959-4094-4720-B87C-EB2D2C89A49B

Du behöver:

  • 200 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 8 dl havregryn
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 3msk kakao
  • 4 msk oboy
  • 4 msk kallt espressokaffe
  • 2 askar nötcréme
  • Ca 20 st jordgubbar
  • kokosflingor

Gör så här:

  1. Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker, oboy och kakao och tillsätt sist kallt kaffe. Blanda väl. Lägg till sist i nötcremen och blanda igen. Tillsätt lite mer havregryn om smeten blir för lös. Forma chokladbollarna till bollar och platta till dem. Lägg en jordgubbe i mitten och rulla ihop till en boll. Rulla i kokos eller pärlsocker. Förvara chokladbollarna i kyl.

Jaha, det var helgens ”skörd” och man kan väl säga att det inte blev den nyttigaste helgen i världshistorien. ? Men nu är i allafall fikalådan i frysen fylld igen och ska förhoppningsvis så förbli ett tag. ?

De två översta recepten kommer ifrån Lindas bakskola.

Ha en fortsatt fin kväll alla och på återseende!

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...