Allmänt

Söndagsmiddag – recept! Kantarellgryta & rostad potatis

2A85F0C0-A0A4-4FF5-8675-FD49AC9F51D1

God morgon på er alla! ?

Då var det måndag igen och en ny vecka i denna nya märkliga tiden vi lever i. Det verkar som att det kan bli riktigt fint väder idag, så vi funderar på att åka ut och hälsa på lillebror en sväng. Eftersom vi undviker att umgås inomhus så vill man ju gärna att vädret ska vara trevligt nog att sitta ute i. ?

***

67B2A5FC-5C90-4728-8E80-159BFF83645D

***

 Dessutom är det inte någon jättehöjdare att vara hemma just nu eftersom vårt hus under dagen kommer att paketeras in i plast och det är inte så kul att sitta och uggla i en mörk lägenhet. Det här kommer att vara vår vardag några veckor framöver så det blir nog att man åker iväg på små turer och hittar på lite annat om vädret inbjuder till utomhusvistelse.
***

Men först och främst ska ni få det utlovade söndagsmiddagsreceptet som jag skrev om igår. ? Och här kommer det:

Kantarellgryta med ugnsrostad potatis

Du behöver:

Ca 9-10 potatisar, fasta

1-2 msk rapsolja eller olivolja

1 tsk salt

2 tsk provensalska örter

1-2 pressade vitlöksklyftor

***

Fläskfilé eller annat fläskkött, tex kotlett utan ben

3-4 dl kantareller

3-4 charlottenlökar

3 dl grädde

1 svampbuljongtärning

1 1/2 msk soya

Valfria kryddor till köttet, jag använde: Vitlökspeppar, örtagårdskrydda och aromat.
Kryddor i grytan: Salt, aromat och ett par kryddmått spiskummin.
***

32684B69-FCE9-442B-8257-D3CFBD1D91E1

***

 Gör så här:

 1. Skala potatisen och skiva den i ca 2 mm tunna skivor.
2. Lägg potatisskivorna i ett durkslag och skölj bort stärkelsen.
3. Torka därefter skivorna torra med hushållspapper.
4. Lägg potatisen i en skål och mät upp oljan i en kopp.
5. Pressa vitlöksklyftorna ner i oljan och häll detta över potatisen.
6. Strö på saltet och kryddorna och blanda runt ordentligt.
7. Smörj en ugnsfast form och lägg potatisskivorna omlott i rader, max fem lager på höjden så att potatisen blir riktigt genomrostad.
8. Rosta potatisen i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter, tills potatisen får en fin färg och blir lite krispig på ytan.
***

620E927B-14B7-4FCA-A6B3-73062E565C2A

***

Gör så här:

1.Krydda köttet med valfria kryddor och stek det i lite smör i en stekpanna. Lägg köttet åt sidan.
2.Hacka löken och bryn den mjuk och glansig i lite smör. Lägg i kantarellerna.
3.Låt  svampen småputtra i sin egen vätska tills den nästan kokat in. Krydda med salt, lite svartpeppar och aromat.
4.Smula ner en svampbuljongtärning och blanda den väl.
5.Häll på 3 dl grädde och soya och krydda med spiskummin och lite mer salt om det behövs.
6.Låt grytan stå och puttra på låg värme en stund. Red den med lite idealmjöl om du vill ha såsen tjockare.
7.Skär sedan köttet i lagom bitar och blanda ner i grytan och låt det puttra med i några minuter.

Servera grytan med den rostade skivade potatisen, vinbärsgelé och en enkel grönsallad.
***

07E58F35-04C6-453E-90A8-95DE1C8BB6A7

 ***

Smaklig spis om ni provar på recepten. ☺️
Nu ska jag försöka komma igång här så jag är klar att åka iväg när vädret känns varmt nog.
Ha en fin måndag alla!

 ***

BB30BB72-75CB-40AB-8FD2-B3B338AA9A75

***

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...