harliga-hund1

Mamma prenumererar på Härliga Hund och jag fick upp det här numret härom dagen, helt perfekt att ha en sån här regnig och trist dag. Speciellt som det här numret innehöll en hel del lätta och roliga vardagsövningar för ägare och hund. Loxy och jag har redan haft lite kul för oss här på morgonen, så jag tänkte jag skulle dela med mig av några av tipsen. Det var ganska många, så jag kör en liten serie. Här kommer de första 3, och så lägger jag upp resterande efter hand. Det blir 3 inlägg till med 3-4 aktiveringstips vardera. Ha så kul! smiley

 

Aktivera i miniformat.

Organiserade aktiviteter är bra, men det är i vardagen som samspelet och relationen stärks. I det lilla formatet kan du enkelt aktivera din hund till att bli mer följsam, uppmärksam och lydig. Med de här tipsen kommer du igång redan idag.

Träna sök i köket:

1. Ta fem-tio bitar ur fodersäcken. Håll fram din knutna näve så hunden får nosa.
2. Ställ dig på kökströskeln och håll i hunden medan du kastar ut bitarna över golvet.
3. Gå ut i hallen med hunden, sätt dig på huk bredvid, viska ”sök” och släpp.

Det här kan låta larvigt lätt, men också en så här enkel övning ger hunden mental stimulans.

Tankenöt med skokartong:

Skaffa en skokartong. Lägg en godisbit på golvet och lådan upp och ner ovanpå. Locka hunden att nosa. Hunden kommer att putta lådan många meter runt golvet men till slut löser den problemet.

Du kan variera med en liten plasthink, en kåsa eller vad som helst. Glöm inte att berömma med rösten när hunden löst problemet.

Spåra upp matskålen:

1. Passa på när hunden sover eller när den inte ser av andra skäl. Gör i ordning matskålen som vanligt.
2. Ta ett par bitar, uppblötta eller torra, i handen och backa iväg samtidigt som du drar matbitarna mot golvet. Halvvägs kan du släppa en bit i spåret.
3. Backa till ett ställe där hunden aldrig tidigare fått sin mat och ställ ner skålen. Hunden ska inte kunna se skålen från den vanliga platsen.
4. Hämta hunden och locka den att nosa just där du började dra spåret.

Snabbt kan du öka spårets längd. Du kan också ”dutta” med matbiten i spåret i stället för att dra. Lite svårare, men minst lika roligt för hunden, blir det när du ställer skålen på en ny plats och viskar ”sök” utan att det finns ett tydligt spår att följa.

Källa: Härliga Hund

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 14th januari 2009
Filled Under: Aktivering & tricks, Loxy