Djur

Vardagsaktiviteter för dig och din hund – Del 3

doggie1

Då var det dags för den tredje och sista delen i min lilla serie med tips på olika vardagsaktiviteter för dig och din hund. Hoppas någon har hittat något som ni haft nytta eller glädje av.

 

Balansträna.

Locka hunden att balansera under promenaden. Du kan hitta balansmöjligheter överallt. Hunden måste koncentrera sig och dessutom träna sin fysik. Om du vill kan du belöna med en godbit efter avklarat hinder, men egentligen räcker det med din glädje.

Sökträna högt upp.

Ge hunden en godbit som belöning. Lägg en godbit till så högt upp att hunden precis når, på en hylla, en staketstolpe, en sten eller var som helst. Säg ”Varsågod” och vänta tyst. Just när hunden reser sig och når biten säger du ”Sök högt”. Efter några gånger räcker det att du lägger ett par bitar högt utan att hunden ser innan du säger de magiska orden.

Vissla till dig hunden.

Börja med visselsignal varje gång du ställer fram hundens matskål. Bäst är att köpa en enkel pipa. Vissla likadant varje gång. Efter några dagar ändrar du lite i tidsschemat så att du får vissla hunden till matskålen var den än är i huset.

1. Gå upp tidigt en morgon när inga andra brukar vara ute. Gå med hunden i koppel som vanligt. Välj en plats som passar. Släpp hunden lös.

2. Vänta tills hunden är koncentrerad på annat och göm dig (det här gör man med valpar men det funkar lika bra med vuxna och lite olydiga hundar).

3. Vänta ett par sekunder och vissla den där matsignalen. Vissla en, högst två gånger.

4. Ha is i magen och vänta.

5. Titta inte fram runt hörnet eller ur busken. Hunden kommer. Du belönar med en godbit och massor med glädje. Koppla och gör inte om förän nästa dag. Tjat är inte bra när man tränar.

Det här är början till en fungerande inkallning. När allt funkar i det enklaste formatet ökar du svårigheten en aning. Kalla in, på precis samma sätt, när det kan finnas någon liten retning som kanske lockar hunden.

Hitta på egna lekar.

Vad gillar din hund? Är det något barnen gör som lockar fram leklusten? Vad hittar hunden på alldeles själv som gör att den uppenbart har roligt? Studera din hund och använd fantasin. Häng på och utveckla det hunden redan gillar.

Ett exempel: Om din hund brukar hoppa högt när den är glad, så kan du hänga en godisbit löst knuten i ett snöre från en gren. Hunden måste hoppa för att få belöningen. Säg ”Hopp” just när den vräker sig uppåt. Efter lite sådan lek har din hund lärt sig ett nytt kommando!

Ett annat exempel: Låt hunden vara med när barnen blåser såpbubblor. Den leken gillar många hundar. Vart tog den flygande saken vägen? Å, där är en till!

Leta godis i skogen.

Slänga ut godis och låta hunden söka kan du göra ute i naturen också. Då blir det mycket svårare, vilket betyder att hunden måste jobba hårdare med sitt fantastiska luktsinne. Man kan även gömma godis mellan stenarna i en mur eller i skårorna i barken på en trädstam, och låta hunden söka efter dem.

Träna lydnad i det lilla.

Fatta ett beslut. Nu ska hunden sitta när du säger sitt. Använd godis om du vill eller beröm och belöna på annat sätt. Belöna i rätt läge, just när hundens bak träffar golvet eller marken.
Det viktiga är att du bestämmer dig för att vara konsekvent. Efter en kort tid kommer det att fungera. Din hund lyder dig när du säger ”Sitt”. Nu börjar du använda den här ”nya” lydigheten överallt. Hemma, borta, under promenaden, på bussen, i trapphallen, nere i porten, i parken, överallt där ni rör er fast inte precis hela tiden. Men ganska ofta. Hunden lyder, får en snabb belöning och ett lika snabbt frisläppande, som ”varsågod” eller kanske ”hopp och lek”.

Nu börjar du med nästa utmaning. Kanske är det ”ligg” eller ”kom fot”. Vad du väljer och i vilken ordning spelar ingen roll, men tack vare det du själv lärde dig när ni konsekvent tränade in ”sitt” har du fått känsla för lydnadsdressyren i det lilla formatet. Det här är riktigt bra mental aktivering och ett kanonsätt att bygga en trygg relation!

Källa: Härliga Hund.

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...