loxynatt19

 

Det börjar bli dags att säga god natt här. Vi har ägnat den senaste timmen åt att titta på ”Dokument utifrån” som ikväll handlade om de Somaliska piraterna och det var både skrämmande och chockerande – mest kanske på grund av den oerhörda okunskapen som detta sköts med. Något som även presidenten påpekade. Det första han tog upp på frågan om vad de skulle vilja ha hjälp med, var just utbildning.

I dokumentären fick vi följa en journalist och hans team som rest till ”piratkusten” för att undersöka läget där och prata med folk i staden. Med hjälp av en guide eller vägvisare och fyra livvakter åkte han runt till olika platser, bland annat hamnen, fängelset där en grupp på 7 pirater satt och flera andra ställen. Men trots livvakterna så blev de anfallna av pirater i ett kidnappningsförsök. På grund av att lösensummorna i princip alltid betalas så har piraterna sett förtjänstmöjligheterna med européer och guiden själv kallade skämtsamt journalisten för 2,5 miljoner kronor på två ben när han frågade om han kunde röra sig ensam i stan.

 

pirater1

 

Men huvudsaken av problemet ligger förstås ute till havs, och det är där de flesta kidnappningarna har skett. I kvällens program hade piraterna ett tyskt par som gisslan, som senare hade släppts efter att Tyskland betalat den begärda lösensumman på 2 miljoner kronor. Men månaderna i fångenskap hade varit mycket svåra, och de hade behandlats ovanligt illa även om de fått det de behövde av vatten och mat. Dessa hade blivit kidnappade från sin båt ute på havet.

 

***

 

Och det är precis så piraterna går till väga. Nyheterna 24 skriver idag, söndag den 5/4, att ett tyskt fartyg – en gasoltanker – blivit kapad i Adenbukten utanför Somalia. I Expressen kan man läsa, också idag den 5:e april, om det danska fartyget Svitzer Korsakov som kapats av Somaliska pirater och tagit sex besättningsmän som gisslan.

 

***

 

Flera länder håller koll på farvattnen, och bland annat Frankrike har genomfört militära operationer mot piraterna och fritagit gisslan och kapade fartyg. Kusterna ska patrulleras, och även Sverige kommer att delta. I ett pressmeddelande från Sveriges Riksdag torsdagen den 26:e februari meddelades att vi kommer att skicka en svensk väpnad sjöstyrka till Somalia. Två korvetter och ett stödfartyg kommer att patrullera kusten, skydda FN’s hjälpsändningar, eskortera handelsfartyg och bekämpa pirater.

 

***

 

Det är säkert bra, men jag tror det krävs mycket mer än att bara skydda och jaga för att få stopp på piraterna. En orsak som en av piraterna i fängelset uppgav till kidnappandet och kapandet, var att de flesta av piraterna varit fiskare från början. Men så kom de stora fisketrålarna och tömde vattnen på all fisk och det fanns inget kvar för dem att försörja sig på. De stod kvar med en båt men inget att använda den till, och i desperat behov av pengar. Detta är förstås inte hela förklaringen – alla fattiga blir inte kriminella. Men det där med fisket är ändå ett problem som borde tas på allvar, i fler situationer än denna. Men det är en annan diskussion. 😉

Vill ni se dokumentären så går den i repris den 10/4 på Kunskapskanalen.

 

***

 

Men nu ska jag krypa i säng och hoppas på att jag får sova ordentligt i natt. 🙂

Hoppas ni har haft en fin kväll alla, och att ni får en god natt!

På återseende i morgon!

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 5th april 2009
Filled Under: Blandade ämnen