Mat & Bak

Gör ditt eget påskgodis!

paskgodis2

 

Nu är det inte många dagar kvar till påskhelgen och jag har börjat planera för min påskgodistillverkning. 😀

Jag har hittat en massa roliga recept ute på nätet, förutom mina egna favoriter som jag alltid gör, både till jul och påsk, och det här är några nyheter som jag tänkte att jag skulle prova i år. Dels mintkyssar i en ny, lättare variant där man slipper koka smeten, dels chokladtryffel – kanske inget nytt recept, men användningsområdet jag ska ha den till är nytt för i år. Och sist men absolut inte minst – jättemarsipanägg fyllda med tryffel och doppade i choklad som jag sedan ska dekorera med bland annat nonstop. 😀

Jag överväger även att göra det enkla fruktgodiset med olika exotiska frukter skurna i bitar, doppade i choklad och olika strössel – t.ex. kokos eller hackad mandel. Det får bli i mån av tid. 😉

 

***

 

För er som har lust att prova de här fyra sorterna så kommer recepten här. Enkla, dekorativa och supersmarriga! =))

 

Stora choklad-marsipanägg

SÅ GÖR DU
1. Smaksätt marsipanen eller mandelmassan efter tycke och smak, se förslag nedan.
2. Ta en stor bit av marsipanen, nästan lika stor som ett vanligt ägg. Forma som en skål och lägg i önskad fyllning, till exempel nougat eller tryffel och kanske en mandel eller nöt. Nyp ihop så att fyllningen täcks och forma till ett ägg.
3. Smält choklad i mikro eller vattenbad och doppa äggen (med hjälp av ett par gafflar som äggen får rinna av på). Ställ på smörpapper.
4 Dekorera med mini-nonstop eller liknande innan chokladen stelnat, eller fäst med kristyr. Förvaras svalt.

Variera så här:
Smaksättare: se tryffelreceptet.
Dekoreration: mini-nonstop, kokos, strössel, silverkulor, hackad mandel, eller spritsa mönster med smält choklad i avvikande färg

(med en liten hoptejpad strut av smörpapper).

 

Chokladtryffel

INGREDIENSER
0,5 dl vispgrädde
175 g mörk eller ljus choklad
25 g smör
1 msk ljus sirap

SÅ GÖR DU
1. Koka upp grädden i en liten kastrull (och ta av kastrullen från plattan). Bryt chokladen och blanda ner tillsammans med resten. Rör om tills allt löst sig.
2. Ställ i kylen i ett par timmar så det får stelna lite. Forma kulor och doppa i till exempel färgade kokosflingor. (Det är lite kladdigt att rulla tryffeln med händerna men då fäster kokosen bra.) Förvaras i kylskåp.

Variera så här:
Smaksättare: 1 msk av någon god sprit, till exempel Cointreau, Baileys, Kaluha, whiskey, rom eller konjak.
Eller smaksätt med: Kaffe, färska bär, syltad ingefära,  chili, rivet citrusskal, pepparmyntolja, syltat apelsinskal, torkad frukt, mandel och nötter.

 

Mintkyssar

INGREDIENSER
1 äggvita
4-5 dl florsocker (beroende på om äggvitan är stor eller liten)
2-4 droppar pepparmyntolja
karamellfärg
Topping:
nonstop eller valfri choklad

SÅ GÖR DU
1. Vispa äggvitorna lite. Rör i drygt hälften av sockret. Droppa i pepparmyntoljan (och smaka av tills du är nöjd med mintstyrkan).
2. Rör ner resten av sockret och blanda tills degen rullar runt som en boll i blandskålen, men är lite kladdig på ytan.
3. Rulla till små kulor och platta ut dem till enkronestora pastiller, (tryck fast nonstop direkt innan det torkat). Lägg på smörpapper och låt torka i ett par timmar eller över natten, gärna på ett varmt ställe.
4. Smält choklad i vattenbad och lägg en klick mitt på varje kyss, (om du inte använt nonstop). Låt stelna på svalt ställe. Förvara svalt med smörpapper mellan lagren om du har smält choklad på kyssarna.

Variera så här:
Vita mintkyssar med en gul nonstop ovanpå så får du fina små stekta ägg.

Färga i olika färger och lägg olika sorters choklad ovanpå,
eller olikfärgade nonstop så blir de härligt färgglada.

 

SUPERENKELT FRUKTGODIS

 

INGREDIENSER

torkad frukt
choklad
hackad mandel, kokos-
flingor, strössel

SÅ GÖR DU

1 Dela torkad frukt i lagom stora bitar, till exempel torkad papaya, ananas, eller aprikoser.
2 Doppa helt eller delvis i choklad (som smälts i mikro eller vattenbad). Doppa i strössel. Ställ på smörpapper för att stelna.

 

paskgodis1

 

Lycka till med ditt godispysslande! 😀

 

Källa: expressen.se

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

  1. […] dem. Roligast tycker jag är att dekorera sina egna ägg, till exempel dem som jag tipsat om här, tryffelfyllda, chokladdoppade marsipanägg. Men man kan förstås också köpa färdiga […]

  2. […] en nonstop i mitten av varje mintkyss. Receptet bloggade jag om tidigare i veckan och ni hittar det här. […]

  3. Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Chokladtryffel är alltid gott!
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Chokladtryffel recept

Kommentarer är stängda.