Allmänt Mat & Bak

Lite kvällssnack & Dagens recept: Kungens Frukostbröd

syskon1

 

Tre fjärdedelar av vår syskonskara på ett jobbmöte idag. (Inte för min del tyvärr, men jag fick vara med ändå.. 😛 ) Jag blev så himla full i skratt när jag såg de här korten. Ser vi så förbaskat högtidliga ut när vi är iväg på våra olika små projekt? *skratt*

Jag tog med mig kameran för att ta lite foton i stan, men glömde förstås bort det, så det blev bara de här tre, förutom ett gäng suddiga försök ifrån bussfönstret. Föga intressant för någon… Hehe!

Väl hemma igen fick jag äntligen bakat de där frallorna som jag har planerat så länge – Kungens Frukostbröd. Eller rundstyckena som jag kallar dem, något som Håkan har vansinnigt roligt åt. *s*  Det där är tydligen ett ord som bara används i Göteborg, det hade jag inte en aning om – jag trodde det hette så överallt. Men Håkan höll på att tappa hakan när jag sa att jag skulle baka rundstycken. 😛 Det ordet har han inte hört sen han bodde i Göteborg för 20 år sedan. *s*

 

frallor1

 

Men oavsett vad de heter så smakar de väldigt gott i allafall. 😀 Och de är extremt lätta att göra. Det här är en ganska liten sats, 8 stycken stora eller 10-12 små, och det tycker jag är perfekt. Då går de åt och jag behöver inte tänka på att frysa in dem för att de inte ska bli torra. Det är min mammas gamla recept, och hon bakade de här när jag var liten, så de har hängt med mig i många år. 😀

 

Vill du prova på Kungens Frukostbröd så behöver du:

 

50 g jäst

3 1/2 dl ljummet vatten

3 msk olja

2 1/2 – 3 tsk salt

ca 9 dl vetemjöl

 

Gör så här:

 

Rör ut jästen i 1 dl av det ljumma vattnet. Häll 5 dl av mjölet i en skål och tillsätt oljan, saltet och jästen.
Tillsätt resten av det ljumma vattnet. Blanda i 3 dl mjöl, lite i taget, under omrörning.
Knåda degen jämn och smidig på bakbordet med resten av mjölet och forma en ca 30 cm lång rulle. Skär den i jämna
bitar, dra ut dessa till ca 20 cm längd och platta till dem med handen.
Rulla ihop bitarna snett från vänster till höger. Lägg dem att jäsa i ca 30 minuter. Lägg bröden på varm, osmord plåt och
gör en djup skåra i mitten längs varje bröd. Grädda i stark ugnsvärme (250 grader) i 15-17 minuter.

 

Det går även jättebra att bara forma bröden som vanligt till avlånga frallor.

 

skaldjur1

Till middag i dag blev det en jättegod lax- och skaldjursgryta med ris och massor med klippt färsk dill. 😀 Det här är en av mina såna där typiska ”hitta-på-grytor” som jag brukar slänga ihop när jag har idétorka på middagsmat eller när man ska försöka ”skapa” något av det som finns i kyl och frys. Ibland blir det kanonbra – ibland får vi beställa hem pizza… *skratt* 
Den här grytan innehåller stekt laxfilé, crabsticks, majs, sparris, nyskalade räkor, färsk dill,
visp- och matlagningsgrädde, citron och kryddor. 🙂

 

cutecolorsplantflower3

 

Nu är jag ganska trött måste jag säga. Jag har inte hunnit med min obligatoriska middagsvila idag som jag egentligen måste ha, och jag har hållt i gång nästan nonstop sedan jag gick upp i morse. Tyvärr har jag inte hunnit göra klart alla fotona från igår på vovvarna, men dom kommer. Jag får ta lite i taget tror jag, det blir alldeles för mycket annars. Jag vill ju egentligen lägga upp alla, så himla söta och goa är dom alla tre där dom busar omkring. cutecolorsloveicon3 😀

 

fikabricka1

 

Men nu har jag gjort i ordning en fikabricka till min älskling och mig, så nu ska jag bara umgås och koppla av, dricka kaffe och kika på ”Cold case” på kanal 9. Efter det är det dags för ”CSI” på 5:an och sen är jag nog färdig för sängen skulle jag tro. 😉

 

Hoppas ni har haft en fin dag alla och en mysig kväll!

Tack också för alla gulliga hälsningar och kommentarer! Jag har inte hunnit kika runt på mina favvobloggar
på ett par dagar, men jag kommer ta igen det med råge. 🙂
Må så gott och på återseende!

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. Mollice säger:

    Hej Indra!
    Dom frallorna ser skitgoda ut – frallor heter på danska rundstykken, visste inte Håkan det?
    Du är ju makalös på att baka en massa gott, har du inte frysen full nu :))
    Det var länge sedan jag bakade men jag fick faktiskt tummen ur och gjorde en äppelkaka i långpanna i lördags, det var gott!
    Ha det gott, vi hörs!
    Kram Mollice

  2. Cherlindrea säger:

    Mollice: Hej hej vännen! Ja, dom var verkligen urgoda också! 😀 Men nästa gång ska jag nog slänga på lite sesamfrön eller vallmofrön eller liknande. Kan nog bli ännu godare tror jag. 😀

    Låter himla gott med äppelkaka! =)) Jag gjorde faktiskt också en sån för ett par veckor sedan, inspirerad av någon liknande vi fick när vi var hos er för ett tag sen. Jag gillar verkligen långpannebak, både praktiskt och så blir det mycket om man vill frysa in. 🙂

    Det verkar som vädret börjar bli lite bättre nu förresten. 😀 Kanske Westerngaraget på torsdag? =))

    Ha en jättefin dag på jobbet! Kramar om!

Kommentarer är stängda.