bread1

 

Det blir två Dagens recept på raken här, men jag måste bara tipsa er om det här otroligt goda receptet som jag fått av min mamma, ytterligare ett av de bröd som hon har bakat en antal gånger i min barndom. Den här degen går att baka ut antingen som småfranska eller eller formbröd och idag valde jag det sistnämnda, mest på grund av tidsbrist egentligen. Jag hade två plåtar med bullar som stod och väntade – färdigjästa – så jag hann helt enkelt inte stå och rulla rundstycken av det här. Men min syster gjorde det förra veckan och dom blev supergoda!

 

cutecolorsrecipeline11

 

Själv valde jag som sagt att göra formbröd idag, och en sats räcker till antingen två stycken formbröd eller ca 25-30 formfranska.

 

Du behöver:

 

50 gram jäst

5 dl vatten

50 gram smör

1 – 1 1/2 tsk salt

ca 12 dl vetemjöl

 

Till pensling:

 

1 uppvispat ägg

vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö eller kummin.

 

Gör så här:

 

1. Rör ut jästen i lite ljumt vatten.

 

2. Smält fettet och häll det i degbunken tillsammans med salt och fingervarmt (37 grader) vatten.

 

3. Tillsätt jästen och därefter mjölet till en blank och smidig deg.

 

4. Låt degen jäsa på dragfri plats till sin dubbla storlek – ca 30 minuter.

 

5. Arbeta upp degen på bakbordet och baka ut den till formbröd eller bullar. Lägg bröden i väl smorda formar eller på plåt och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter.

 

6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vald garnering. Jag valde dessutom att inte bröa formen med ströbröd utan sesamfrön i stället. Om bröden är ogarnerade kan man vänta med penslingen till efter gräddningen och då pensla med varmt vatten. Man kan upprepa penslingen om brödskorpan verkar mycket hård. Ställ formbröd på mellanläge (200 grader) och småfranska (225-250 grader) högt upp i ugnen.

 

7. Lägg det färdiggräddade brödet att svalna på galler under bakduk.

 

cutecolorsrecipe32

 

Nu ska jag snart sätta in vår middagspaj i ugnen. Det blir en sen middag idag eftersom en mc-tur var inplanerad ikväll, och Håkan har jobbat idag och kom inte hem förän på eftermiddagen. Därför valde jag också lite lättare mat, ett tung köttbit vid den här tiden hade nog inte gjort att jag sover bättre precis… *s*

 

Hoppas ni haft en fin dag, och får en mysig kväll. Det är faktiskt såpass fint väder här nu, att jag tror jag ska sätta mig på balkongen en stund med en kopp te medans pajen står i ugnen.

 

Må så gott alla och på återseende!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to “Dagens recept nr 2 – Vitt formbröd & småfranska”

 1. Nicole Says:

  Vilka mumsiga bullar 🙂 Jag och du verkar båda fått dille på bak idag för jag har just gjort två satser med bröd igen 🙂
  Men det brödet du gjort idag blev jag nyfiken på.

  Ha det så gott. Puss puss

 2. Pärlan Says:

  Åhhh så gott allting ser ut och så flitig du är!

  Önskar dig en skön fredag vännen
  Kram

 3. C, Betty & Saga Says:

  oj vad med gott du bakat (ler)…. Vill önska er en trevlig helg och hoppas det fina vädret hittar till er oxå!
  kram

Posted by Cherlindrea
Dated: 14th maj 2009
Filled Under: Bröd, Mat & Bak