hemmakex1

 

Jag gjorde en annan sak igår också, förutom att baka bröd. 🙂

 

I ett gammalt nummer av tidningen Vovve som jag hade här hemma, hittade jag ett recept på hemmagjorda hundkex som jag aldrig har provat förut. Jag har ju testat flera olika sorter, vissa mer eller mindre populära hos Loxy.

Dags för ett nytt försök alltså. Jag hoppas hela tiden på att hitta något recept som han verkligen tycker om, eftersom jag helst vill ge honom egenbakade kex och godis, helt enkelt därför att jag då vet vad som finns i dem. Jag vet att det inte är en massa socker, fett eller konserveringsmedel och det känns bättre att sticka till honom en ”kaka” då och då ifall man inte känner ångest för eventuell viktökning eller tandproblem varenda gång.

 

Den här gången verkar jag ha funnit receptet på det optimala kexet! 😀 Loxy älskade dem, jag har aldrig sett honom bli så förtjust i hembakade hundkex någon gång. Men nu är ju han en riktigt glupsk liten figur så egentligen är han väl inte världens säkraste provsmakare, om man säger så… 😉 Mammas Elliot däremot, är en riktig liten finsmakare, som inte nöjer sig med vad som helst, och som gärna undersöker, nosar, smakar, funderar osv i all oändlighet innan han bestämmer sig för om det hela är ätbart eller inte. Och även han åt de här kexen med uppenbar njutning, vilket är ett bra mycket säkrare tecken. 😛 Jag tror att jag äntligen har hittat receptet jag har letat efter. =))

 

hemmakex2

 

Hembakade hundkex

 

Du behöver:

 

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

1/2 dl riven ost

1/2 dl potatismospulver

1 tsk olja

1 ägg

ca 4 dl lantbrödsmjöl

 

Gör så här:

 

Koka upp vatten och buljongtärning. Låt svalna. Arbeta ihop alla ingredienser till en kavlingsvänlig deg.
Kavla ut degen till en platta på ca 25×30 centimeter. Ta med små mått ut figurer – själv använde jag mina
små figurmått som jag brukar ha till sockerpastadekorationer på cupcakes. Men det går förstås lika bra med
små pepparkaksmått eller liknande. Eller bara skära ut fyrkanter om man inte har lust att pilla med mått. 😉

 

Grädda kexen i 225 graders ugnsvärme i ca 10 minuter. Passa noga på kexen, dom bränns lätt om de får stå inne i ugnen för länge.
Låt figurerna svalna på plåten och lägg dem sedanluftigt att torka så att de blir krispiga, eller servera dem mjuka om vovven tycker bättre om dem så.

 

Förvara kexen i en lufttät burk. Receptet räcker till ca 60 små figurer.

 

dog26

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to “Hembakade hundkex!”

  1. C, Betty & Saga Says:

    de där ska jag faktiskt prova nån gång…. låter ju både lätt och tror mina tjejer skulle gilla det (ler)..

    Tänkte om du ville se mer bilder från studenten, på mig och familjen å hundarna. Då kan du gå in på min mammas blogg http://lordcaalveerts.blogg.se/ för att titta. Har inte henne eller nån annan som länk på min blogg längre. Då korkade människor snokade om mitt liv och gick in för att leta bilder å fakta om mig… Kram kram

Posted by Cherlindrea
Dated: 13th juni 2009
Filled Under: Bröd, Mat & Bak