tulpanlogga1

 

Ja, jag kan tänka mig att de flesta visste vad det var i föregående inlägg. 😉 Men det är ju såå himla vackert! Alla dessa färger i markerade fält.
Jag tycker tulpanerna kommer tidigare och tidigare ör varje år numera, jag hade inte väntat mig dem än på några veckor. Men när jag var och storhandlade sist, så stod jag med flera olika tulpanbuketter i händerna och försökte välja färg. Och i vanlig ordning gjorde jag som jag alltid gör.

 

tulpankollage1

 

Eftersom blomsteravdelningen är det första man kommer till inne i butiken så bestämmer jag mig alltid för att storhandla först och sedan gå tillbaka när jag är klar med det sista och hämta blommorna. Speciellt när det gäller snittblommor känns det inte helt smart att ha dem liggande i kundvagnen under typ tre timmars handling, utan vatten och klämda under allehanda matvaror. Men tror ni jag kom ihåg att gå tillbaka och hämta dem? Självklart inte! Det gör jag aldrig. Så långt räcker inte mitt torftliga minne…haha! Så det blev inga tulpaner sist, och jag som var såå himla sugen på en riktigt stor blandbukett på köksbordet. Dom hade de klassiska 10-stycksbuketterna förstås, men så hade de även 30-stycksbuketter! Såå himla fina! Kanske lite väl dyrt kanske, att lägga drygt 150:- på blommor som vissnar ner inom en vecka, men vackra var dom hur som helst. 😀

 

tulpankollage3

 

Nu på morgonen när Håkan vaknat till väckarklockan, så satt vi här och tittade på alla vackra tulpanbilder som jag rotat upp, och då nämnde han de där resorna till Holland som brukar anordnas varje vår. Det är verkligen något som jag skulle vilja göra! Efter vad jag har hört så ska det vara helt fantastiskt att gå omkring där i tulpantider med blommor överallt! 😀

 

tulpankollage4

 

Och jag skulle mer än gärna vilja åka ut på landsbyggden och titta på alla plantage och tulpanodlingar. Det måste ju vara en fantastisk syn, kanske framför allt för en blomsterälskare som jag, som går i spinn över en enkel rabatt i vanliga fall. 😉

Våren är högsäsong för tulpanen, som är Sveriges absolut populäraste snittblomma. Mellan januari och april köper vi 130 miljoner tulpaner i Sverige, det motsvarar ungefär en miljon tulpaner om dagen! Det finns ca 6000 registrerade tulpansorter i världen. Tulpanernas namn registreras i en speciell namnkommitté, The Comission of Tulip names, i tulpanens hemland Holland. I Sverige kan vi välja bland ca 400 olika sorter men nya sorter dyker upp varje vår. Olika trender kommer varje år vad gäller både färg och form. Vår mest populära tulpan är dock den gula doftande, dubbla, Monte Carlo.

 

tulpankollage2

 

Många räknar tulpanen för att vara en mycket enkel blomma, men jag tycker den är fantastisk i sin mångfald av färger och typer. Jag har förstått att många tycker det är mycket ovanligt, men faktum är att vi valde tulpaner som kistdekoration till min fars begravning, som var på våren. Det blev helt fantastiskt vackert med en insjö av tulpaner i alla regnbågens färger på kistan.

Den är verkligen en riktigt underbar vårblomma! 😀

 

illust85

 

När du köper din tulpanbukett i år, tänk då på att;

 

Skär vid hemkomsten en rak(!) ny snittyta på buketten och ställ den i en vas med kallt vatten. Skär inte snett, för då kan tulpanen få för mycket näring och börja hänga för fort. Låt pappret sitta kvar för att få raka stjälkar och för att buketten ska klara temperaturomställningen. Efter en halvtimme när stjälkarna dragit vatten kan du arrangera tulpanerna i vasen. Placera buketten svalt nattetid så håller den längre. Tulpanerna växer snabbt och tycker man de blir för långa är det bara att skära av dem på nytt. Fyll på med ljummet vatten varje dag.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 24th januari 2010
Filled Under: Dagens Blomma