Djur

Åtta faror för husdjur under sommaren

kattochhund

Jag älskar sommaren och det är mycket lättare för min lilla frusna vovve under den varma årstiden, när han slipper köldkramper och att frysa ute i snön. Men det finns några saker att se upp med under sommaren, som kan vara direkt livshotande – speciellt om man har en liten hund. Så njut av sommaren ute, men håll ett öga på din lilla kompis så han/hon inte råkar illa ut.

Åtta saker att se upp med under sommaren:


1 Fästingbett
Kan ge hjärnhinneinflammation. För att förebygga finns fästingmedel för både hund och katt. (OBS! Använd inte medel som är avsett för hundar på katt.) För hundar finns även fästinghalsband. Uppsök veterinär om husdjuret har rodnad eller klåda, ont i leder, feber eller svullna lymfkörtlar.

2 Getingstick


Tillgång till kortison kan hjälpa djuret i akutfall. Ett eller ett par stick brukar inte vara farligt, men vid många stick bör veterinär kontaktas. Stick långt bak i munnen kan ge besvär med andningen.

3 Blåalger
Producerar gift som hundar kan få i sig genom att dricka vattnet. Kan leda till leverskador, neurologiska problem och skador på magtarmsystemet. Veterinärbehandling kan behövas även vid små mängder vatten.

4 Paddor
Ett gift på paddryggen kan göra att ditt husdjur mår illa och dreglar mycket. I regel går symptomen över efter några timmar.

5 Brännmaneter
Hundar som tuggar i sig brännmanet kan bli brända i munnen. Sällan behöver veterinär kontaktas.

6 Huggormsbett
Ett bett påverkar hjärta, lever och njurar. Uppsök alltid veterinär om din hund eller din katt blivit biten.

7 Skärsår
Vid djupt sår – lägg om med bandage och åk direkt till veterinär.

8 Värmeslag
På 20 minuter kan en hund dö i en för varm bil. Om hunden blir slö, vinglig och svettas mellan trampdynorna måste du snabbt ta den till skuggan och ge vatten och lägga blöta handdukar i armhålor och ljumskar.

(OBS! En hundägare som lämnar sin hund i en varm bil kan åtalas för djurplågeri.)

dog3

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...