Allmänt

Dagens blomma – Styvmorsviol

Jag tänkte att jag skulle börja med en helt ny kategori här på bloggen, nämligen ”Dagens blomma”. Eftersom jag ofta och gärna både skriver om och visar foton på blommor, så tyckte jag det kunde vara en kul idé, både för mig själv och för andra som delar mitt intresse. Det är ju knappast någon hemlighet för dem som känner mig eller läser min blogg att jag är tokig i blommor. *skratt* Så tanken är att jag ska skriva lite blandad information om varje blomma, och först ut är en av mina absoluta favoriter;

STYVMORSVIOLEN

styvmorsviol1

Styvmorsviol (Viola Tricolor) tillhör violsläktet viola. Det latinska artnamnet Tricolor kommer av latinets tres (tre) och color (färg, kulör). Namnet betyder trefärgad och är en beskrivning av den trefärgade blomman. Det svenska namnet Styvmorsviol syftar också på blomman. Det nedre kronbladet symboliserar styvmodern som vilar på två foderblad, de två närmast sittande kronbladen är hennes döttrar som vilar på varsitt foderblad och slutligen de två översta, styvdöttrarna, som delar på ett foderblad.

Styvmorsviol är Ångermanlands landskapsblomma och kallas där även för Natt och Dag.

styvmorsviol2

Styvmorsviolen har sedan gammalt räknats som läkeväxt eller medicinalväxt och har alltsedan 1500-talet använts mot hudutslag och så kallad mjölkskorv hos barn. Används idag som hudvårdsmedel, i ansiktsvatten, bad och omslag eller som ingrediens i schampo och hårbalsam, då den har en läkande och renande verkan på oren hud eller vid känslig och irriterad hårbotten. Den ansågs förr även vara febernedsättande, urin- och svettdrivande. Styvmorsviolen innehåller bland annat saponiner, salicylsyra, slemämnen, garvämnen och eterisk olja.

styvmorsviol3

Foto: Indra Info: Susning.nu

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...