Mat & Bak

Dagens middagstips – Falafel

falafel3

Här kommer inläggen in lite hur som helst idag – middagtips mitt i natten typ… *skratt* Men så blir det när dagen hamnar snett ibland och läsa kan man ju göra lite när som helst så det spelar förhoppningsvis ingen roll om det händer ibland. 😉
Det här var i allafall gårdagens middag hos oss, och eftersom jag är världens sämsta på att räkna rätt när det gäller framför allt grönsaksmängd, så blev det även lunch till mig och min mor idag. =))

falafel1

Man kan med all säkerhet göra såna här själv, men det är inget jag har gett mig på än i allafall. De färdigköpta är dock väldigt goda tycker jag, och med alla tillbehören till så känns det så gott som hemlagat ändå.

Vegetarisk falafel står det på paketet. Första gången jag åt det var på Slottsfestivalen i Örebro en sommar för många år sedan och då såldes de som vegetarisk kebab. Och jag måste nog i ärlighetens namn erkänna att det är just vad jag alltid har trott att det är – ett vegetariskt alternativ till ”köttkebaben” – alltså att falafel alltid är vegetarisk. Men namnet på det här paketet indikerar ju att det borde finnas icke vegetarisk falafel också. Eller är det bara jag som övertolkar tro? 😉

Hur som helst, för er som inte känner till den här rätten så är det en palestinsk maträtt som är vanlig i mellanöstern. Den består av friterade bollar innehållande kikärtor, tahini (sesampasta) kryddor och olja och serveras ofta i pitabröd med sallad, hummus och såser. Man kan äta den med pommes frites eller ris, på samma sätt som till exempel kebabtallrik.

falafel2

Varken Håkan eller jag är speciellt förtjusta i Hummus (kikärtspasta) men det här är nästan lite som tacos – man väljer själv vad man vill ha till.
Jag kan variera mig lite från gång till gång, men i huvudsak brukar det bli;
*

Finskuren isbergssallad
Skivad lök – gul och röd
purjolök
Skivade tomater
Skivad färskgurka
Majs
Paprika
avocado

Falafelbullarna köps frysta och behöver inte tinas innan tillagning. Man steker dem på låg värme i några minuter på varje sida i lite smör och olja, under tiden som man har pitabröden i ugnen. De ska grillas i ca 4-5 minuter i 250 grader och sedan svalna under en duk, men jag brukar ta ut dem någon minut tidigare, för de blir snabbt stenhårda om de står bara nån minut för länge i ugnen.

Sedan ställer jag fram alla skålar med grönsaker, brödkorg och fat med falafel och låter var och en fylla sina pitabröd efter egen smak och tycke. Fyllningen toppas med kebabdressing eller annan kall sås. Här hemma kör vi alltid på den ”vita” kebabsåsen som är den stora favoriten. 😀

Den här rätten funkar lika bra till lunch som till middag, men även som en bjudrätt i lite enklare stil, ungefär som tacos som jag nämnde likheten med tidigare. Men det kan ju kanske vara en idé att ha en skål med köttfärs stående beredd också, för en del är väldigt skeptiska till vegetarisk mat har jag märkt. 😉
En vanlig kommentar jag hört ofta är;
Men varför äter du det där, du är väl inte vegetarian??”
”Ehh..nej, men jag får lov att äta den maten ändå..;-)

Eller den andra varianten;
Men den där maten är ju bara till för vegetarianer!”

Det är ungefär som om vi skulle dela upp hela befolkningen i olika kategorier; Köttätarna, fiskätarna, kycklingätarna. Och nåde den som petar på den andres mat. *s* 😛

*

Men nu ska jag sluta babbla. 😀 Har du inte testat falafel tidigare så tycker jag absolut att du ska göra det. Det är verkligen en annorlunda, mycket speciell men otroligt god smakupplevelse.

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...