Allmänt

Dagens blommor – Hoya & Nattens Drottning

sticklingar1

 

Igår när kompisarna i Hräsvelgs styrelse dök upp, så hade Helén med sig en sak till mig som jag blev enormt glad över! 😀 Nämligen två sticklingar, en Nattens Drottning och en Hoya. =))

 

Jag vet inte riktigt hur det är med Nattens Drottning, men Hoya-växterna – eller porslinsblommorna som dom också kallas – är inte helt enkla att få tag i, om man inte har kontakter där man kan få tag på skott och sticklingar. Så jag är tokglad över min första Hoya och ser verkligen fram emot att få se om den kommer att blomma.

 

Hoyor växer fritt i Sydostasien, finns i mängder av varianter, mellan 200-300 sorter tror man och nya varianter upptäcks hela tiden.

 

blommor-hoya-resize1

 

Blommorna består alltid av fem foderblad, fem kronblad = korolla och en femuddig bikrona = korona. Hoyor blommar oftast i klasar med några få till uppemot hundra blommor i varje klase. Det finns även några arter där blommorna kommer en och en. Storleken på varje enskild blomma varierar från några millimeter upp till c:a åtta centimeter. Många av hoyablommorna avger klibbig nektar när de blommar. Utmärkande för hoyor är också att de doftar starkast på kvällar och nätter, troligen beroende på att de pollineras av nattaktiva insekter.

 

Informationen kommer ifrån Svenska Hoyasällskapet, där ni kan läsa mer om de här speciella blommorna.

 

blommor-nattens-drottning-resize1

 

Nattens Drottning är ännu en helt fantastisk växt, kanske med en av de mest spektakulära blommor som finns. Det är en suckulent växt inom familjen kaktusar, som ju ofta får väldigt vackra blommor.
Det kan dock ta många många år innan den bestämmer sig för att blomma, vissa har fått vänta upp till 15 år, och då kanske man till och med missar blomningen. För varje blomma på Nattens Drottning är bara öppen under en natt, sedan vissnar den ner igen till morgonen. Men har du turen att få se den blomma, så får du se en otrolig syn. För blommorna är enorma och otroligt vackra! De blir mellan 18-25 centimeter långa och 15-20 centimeter vida och har en fantastisk doft som sägs påminna om vanilj eller apelsinblom.

 

blommor-nattens-prinsessa1

 

Det finns även en mindre variant – Nattens Prinsessa – men även dessa är stora, även om de oftast inte är lika stora som Drottningen. Dock är blommorna i det närmaste identiska och det går inte att skilja arterna åt genom dem.

 

Nattens Drottning används homeopatiskt och anses ibland vara ett afrodisiakum.

 

 

Nu har jag alltså fått en stickling av varje och jag är verkligen tokglad för dem! 😀 De har fått flytta in i vårt sovrumsfönster där jag hoppas att dom kommer att trivas, eftersom båda gärna vill stå ljust. Det återstår att se om dom vill bo där, annars får jag flytta dem. Men jag har i allafall fått två nya skötebarn att pyssla om och hoppas på. 😉 Tack så himla mycket Helén! cutecolorsloveicon34 

 

På den här länken till Wikipedia kan ni se en videoinspelning av en Nattens Drottning som slår ut, blommar och vissnar ner under en natt.
Från Wikipedia kommer även informationen om blomman.

 

Klicka gärna på kollagen om ni vill se dem i större format.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(5) kommentarer

 1. Fantastiskt!

 2. Ååå så vackra blommor =)
  Ja alla mina kort är borta =(
  Vissa har danne kvar på sin data.
  Vi pratade två dagar innan om att vi skulle lägga
  över alla mina kort på en annan hårdisk men vi hann aldrig =(
  Hoppas hoppas hoppas att de ev finns kvar vet inte det innan jag får tillbaka den om ca 3 veckor..
  Kram

 3. Katti säger:

  Hej Indra! Hoppas allt är bra med dig! Läser fortfarande din blogg då och då, fast jag har slutat blogga själv, det tar så mkt tid! Nu kom jag in för jag ska hämta det där receptet du hade på skärgårdssill för ett tag sen. Det såg så gott ut, så nu jag köpt lite inläggningssill så får vi se hur du gjorde din =) Den översta blomman är inte en nattens drottning utan ser mer ut som en ”Epiphyllum oxypetalum” (stor bladkaktus) verkar det som? Nattens drottning är rätt svår att få tag på, men den som du har är ju lika fin den, och blommorna är ju likadana nästan! Men ville ändå skriva det så att det blir rätt =) Ha en jättefin dag och nu ska jag leta i dina arkiv efter receptet! Älskar din blogg! // kram Katti

 4. Cherlindrea säger:

  Hej Katti, och tack så jättemycket för dina gulliga ord! 😀 Ja, skärgårdssillen blev verkligen tokgod! Jag ska göra en sats till här snart tänkte jag. 🙂 Lycka till med din. =))

  Och tack så mycket för info om min blomma. Jag har faktiskt inte sett någon i verkligheten förut, men den här sticklingen skulle ju vara tagen ifrån en Nattens Drottning som min kompis har, så nu blir jag lite förvirrad. Men är dom så lika så är det ju inte alls omöjligt att hon eller någon annan kan ha förväxlat dom. Men då kanske jag kan hoppas på vackra blommor ändå? Bladkaktus vet jag ännu mindre om, men jag får väl ta mig en titt ute på nätet så jag sköter den rätt. 😀

  Ha en jättefin kväll!
  Kram//Indra

 5. Vill du får tag i hoyor så ge dig till Tradera.com , dom har en egen hoya sektion där , under hem och hushåll .

Kommentarer är stängda.