Mat & Bak

Dagens recept – Kålpudding

kaalpudding1

 

God kväll på er alla!

 

Jag bestämde ju mig för att göra kålpudding till middag idag, och egentligen hade jag tänkt att förbereda det mesta i förmiddags, så att jag bara kunde slänga in formen i ugnen när det närmade sig middagstid. Det gjorde jag dock inte, för det var en massa annat som kom emellan idag. En stor miss visade det sig, för det här tog lite längre tid än vad jag hade räknat med.

 

Så just nu sitter vi och väntar på kålpuddningen i ugnen som bör vara klar om ca 40 minuter. Det blir en sen middag idag. *s*

 

Men för er som vill prova att göra egen, så kommer receptet här. Räkna med ca 1 1/2 timmes tillagningstid bara, inklusive en timme i ugnen.

 

Kålpudding

 

Du behöver:

 

600-700 gram köttfärs eller blandfärs

ca 900 gram vitkål

1 stor purjolök

1 stor gul lök

1 liter vatten + 2 tsk salt

2-3 msk smör, margarin eller olja

3 dl kokspad från kål och lök

3/4 dl ströbröd

2 ägg

1 1/2 – 2 tsk salt

ca 1/2 tsk mald vitpeppar

 

Gör så här:

 

1. Börja med vitkålen. Skär bort rotstocken och ta eventuellt bort de ytterst, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2 1/2 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora bitar.

2. Skala och grovhacka löken.

3. Skölj och grovstrimla purjolöken.

4. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull (minst 3-liters). Lägg i kål, purjo och lökhack och koka under lock i ca 5 minuter.

5. Låt sedan det hela rinna av ordentligt i ett durkslag men spara 3 dl av kokspadet.

6. Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme (gärna i wokpanna) men i så lite fett som möjligt. Låt dem svalna av.

7. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en rejält stor gratängform med lite mjukt smör eller margarin.

8. Mät upp ströbröd i en bunke och slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket. Låt svalna.

9. Rör sedan ner köttfärsen, äggen, salt och peppar. Lägg sist i de frästa grönsakerna.

10. Blanda allt, (har du ingen köksassistent så är det enklast med händerna) till en lös färssmet. Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lager.

11. Grädda kålpuddningen mitt i ugnen i ca 1 timme. 

 

Servera med potatis, grädd- eller brunsås och lingonsylt.

 

Lycka till! 😀

 

Nu är det bara 20 minuter kvar tills min ska vara klar. 😉

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Hehe ja nu är jag klar med mitt velande av bild 😉
    Den när jag sitter på gräset med Boss och den nya när jag färgat håret brunt. Minns du inte vilken det var så skickar jag nu bilden till din mejl 🙂

    Jo jag har märkt på din blogg att du har haft en del att stå i då den har stått rätt still 😉

    Men det skadar aldrig att påminna lite. Vår familj behöver det, *s*
    Massa pussar

Kommentarer är stängda.