Allmänt Mat & Bak

Semlebak och fika hos mamsen idag

semlebak2

Hej på er alla!

 

Jag är på väg att lägga mig och vila en liten stund här, men tänkte jag skulle kika in här en stund först. Jag har haft en liten bakdag idag, och gjort bland annat semlor. 😀 Sist jag bakade semlor var förra året, och även om min mor tyckte dom var jättegoda så var jag inte nöjd med dem då. Jag tyckte de var för kompakta och torra. Men i år blev jag faktiskt riktigt nöjd! 😀 Bullarna blev både luftiga och saftiga, och även om jag kunde ha jobbat lite mer med dem, så blev dom ganska släta också. Jag provade ett nytt recept, ett med kesella i, för jag har sådan god erfarenhet av kesella i vetebröd tidigare. Och det slog inte fel här heller. Det blir verkligen så mycket saftigare och godare med det i. Sedan var jag lite skeptisk till mandelmassebiten i semlan. Jag har tidigare bara lagt i en bit mandelmassa i bullen och så nog med det. Men nu gjorde jag som jag sett i många recept, blandade urgröpet från bullen med riven mandelmassa och lite vispgrädde och vispade ihop det till en trög massa med elvisp, och det blev precis samma konsistens som i köpta semlor. Jättegott! 😀

 

semlebak1

 

Så eftersom både min bror och min syster och deras döttrar var hos mamsen idag, så gjorde jag ett helt gäng med semlor och så gick Håkan och jag ner och hälsade på dem. Det såg nog en smula roligt ut när jag kom gående genom bostadsområdet med en bricka med semlor..haha! Men jag hade inget bra att packa ner dem i, och det är ju inte direkt långt att gå. 😉

Hur som helst så blev dom väldigt uppskattade därnere. 😀 Vissa åt dem som hetvägg – med mjölk – medans andra tog dem som de var. Själv älskar jag semlor med varm mjölk. =)) Jag fick inga kort tagna därnere tyvärr, för jag hade räknat med min kamera som låg nere hos mamma, men självklart var batterierna slut när vi kom dit. Däremot videofilmade vi en hel del, både nedgräddade ungar och toklekande hundar. 😛 Nikki hade med sig Boss, och så var ju Elliot där förstås. Så Loxy hade mycket att göra när han kom dit. Det var fullt ös precis hela tiden, så nu ligger vår lilla hjälte helt utslagen här i Håkans knä. *s*

 

lillifeeeve

 

Jag hade även med mig en liten Alla hjärtans dag-present till Evelyn idag. Som hon egentligen skulle fått igår, men då låg jag ju sjuk här hemma tyvärr.

Jag hade köpt en baksats för barn, med det här paketet kan man baka en hjärtformad citronkaka med glasyr och blommor på. De här finns i massor av olika sorter, bland annat även jordgubbsmuffins som jag hade tänkt att köpa först. Men dom var slut i affären så det blev den här i stället. Jag har bloggat om de här tidigare, för jag tycker dom är så himla söta. 😀 Och kul för barnen att få en helt egen baksats. Det ingår en kakmix, mix för glasyren, en påse med små blomströssel, en hjärtform i papp som man viker till och en karta med jättesöta klistermärken. Det man tillsätter själv är ägg, mjölk och smör. Och lite vatten till glasyren. Det ska bli spännande om man får smaka på Evelyns kaka sedan. =))

 

kanelhjartan1

 

Jag har även bakat kanelhjärtan idag, supergoda småkakor som man kan äta hur många som helst av. Receptet lade jag upp inför Alla hjärtans dag, så det hittar du här.

 

semla2

 

Då lade jag även upp ett semlerecept, men det var ett annat än det jag använde idag. Dagens recept var som sagt ett med kesella i, och jag tänkte att jag ville dela med mig av det också. Det blir verkligen jättegoda bullar av det.

 

Semlor

 

Du behöver:

 

75 g smör
 2 dl mjölk
 50 g jäst
  1/2 burk kesella mager = 125 g
  1 ägg
  1 dl socker
  1/2-3/4 tsk stött kardemumma
 1/2 tsk salt
  1 knapp tsk bakpulver
  c:a 9 dl vetemjöl
 ägg till pensling

 

Fyllning till 8 semlor (halva satsen)

 100 g mandelmassa
 inkråm från bullarna
 c;a 3/4 dl grädde el mjölk

Garnering:

 2 dl vispgrädde
 Florsocker

 

Gör så här:

 

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till fingervärme, c:a 37°
 Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen med litet av degspadet.
Tillsätt resterande degspad. kesella, ägg, socker, kardemumma, salt och bakpulver.
Rör i mjölet men spara litet till utbakningen. Arbeta degen smidig men låt den gärna vara en liten aning kladdig.
 Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk till ungefär dubbla storleken i 30-40 minuter.
 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd.
Dela varje längd i 8 bitar.
Rulla till runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna litet med handen.
 Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 30 minuter Sätt ugnen på 225° Penslar bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. 
 Riv mandelmassan på rivjärn.
Skär av ett lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en liten gaffel.
Blanda inkråmet med mandelmassan och rör i grädde/mjölk till lagom konsistens.
 Fyll bullarna med mandelblandningen
Vispa grädden och klicka eller spritsa på den. Lägg på locket och sikta över lite florsocker.

 

I morgon är det Semlans dag, så lycka till om ni provar receptet! 😀

 

Det var allt för en liten stund. Nu ska jag lägga mig och vila på soffan en stund. Ha en fortsatt fin kväll alla!

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. Göran Nyström säger:

  Måste du lägga i sånna bilder så man blir så sugen.Jag blir tokig!!!!!!!!!Seeeemmmmllor!

 2. Cherlindrea säger:

  Göran: Sorry! 🙁 *skratt* Jag hade ju inga färdigfyllda hemma när Håkan åkte, annars hade jag skickat med honom en till dig. Men
  jag lovar att baka maaaaassa gott till vi ses nästa gång. 😀

 3. säger:

  Gott med hemgjord semla. Har gjort mig en liten en som jag äter ikväll 🙂 Hoppas du har en bra dag!

Kommentarer är stängda.