Mat & Bak

Dagens recept – Rotmos

rotmos

Hej hej alla!

Det var ett tag sedan jag lade upp Dagens recept här. Det har blivit lite si och så med vissa kategorier i vinter. Men nu är våren på väg med ny energi och vi tar nya tag.

Så idag tänkte jag bjuda på ett recept på rotmos, en rätt eller tillbehör som har ungefär lika många ”anhängare” som ”motståndare”. 😉

Själv har jag avskytt rotmos sedan jag var liten och fick det hemma hos min älskade farmor en gång. Jag klarade bara inte av det och mådde ordentligt illa när jag provade det då. Så på drygt 30 år har jag inte haft en tanke på att äta rotmos igen. *s*

Men så planerade jag kokt fläskkorv till middag igår, också det en sak som jag fått lära mig att tycka om under åren. Själv har jag alltid ätit den med potatismos, men Håkan var mer van vid rotmos och då tyckte jag att det var dags att prova igen. 🙂 Meningen var egentligen att min mamma och jag skulle slå våra kloka huvuden ihop och laga rotmos till Håkan. Men så blev ju jag strandad i soffan igår efter shoppingrundan, så det hela slutade med att Håkan lagade maten – och gjorde rotmos för första gången i sitt liv – med strålande resultat! Till och med jag åt det. *skratt*

Så för er som älskar rotmos, eller för er som i allafall vill prova det – här kommer ett recept som var riktigt enkelt och blev riktigt gott!

 

2561414793

 

ROTMOS

 

Rotmos är gammal, svensk husmanskost. Välj en mjölig potatissort till moset. För att få ett luftigt och fint mos kan du antingen stöta de kokta rotfrukterna med rotfruktsstöt innan du rör kraftigt, eller använda en potatispress. Ett annat knep är att använda elvispen. Rotmos passar utmärkt till fläskkorv, oxbringa eller färsbiffar, och senap är alltid gott till.


Du behöver:

 

1 kg kålrötter
2 morötter
6 medelstora potatisar
1 liter grönsaksbuljong
salt och malen vitpeppar
1 tsk smör

 

Gör så här:

 

1. Skala kålrötter, morötter och potatis. Skär dem i mindre bitar. Lägg kålrotsbitar och morotsbitar i en kastrull, slå på buljong så att det täcker och koka under lock i ca 20 minuter. Lägg då i potatisbitarna och koka i ytterligare 15 minuter eller tills potatisbitarna är mjuka.

2. Sila av buljongen och spara den. Mosa de kokta rotfrukterna och rör sedan till ett luftigt mos. Klicka i smöret och krydda med salt och peppar. Tillsätt lite av buljongen så att moset får den konsistens du önskar.

 

Receptet är för fyra portioner, men det räcker till bra mycket mer än så. Jag skulle nog gissa på i allafall 6 port.

 

Stort lycka till om ni provar! 😀

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Åh rotmos var längesen man åt. Tror aldrig jag lagat det, endast ätit det hos mamma när man bodde hemma. Kanske man ska göra i dagarna 🙂 Hoppas du får en bra dag!

Kommentarer är stängda.