Allmänt

Dagens blomma – Syrén

På eftermiddagspromenaden med Loxy, så smet jag ner en sväng till mamma för att låta lilleman springa lite i hennes trädgård. Där var det ingen hemma, så vi busade runt en stund och innan vi gick hemåt igen så plockade jag med mig några små syrénkvistar ifrån mamsens vackra syrénbuske. Nu står dom i en liten glasvas på köksbordet och sprider sin ljuvliga doft i halva lägenheten. Jag vet att syrén kanske inte är den lämpligaste blomman för mig med migrän att ta in, lika lite som liljekonvaljer är det, men ibland måste jag bara göra vissa undantag. smiley

syren1

Bondsyrenen (Syringa Vulgaris) är den syrenen som vi är mest vana vid att se, och som vi förknippar med mormors syrénberså och skolavslutningar. Den tillhör familjen syrénväxter som består av ett 20-tal arter. Arterna är stora buskar eller små träd, (2-10 meter). Namnet kommer av grekiskans syrinx, som betyder rör. Syrénen har sitt ursprung i de östra och sydöstra delarna av Europa, men kom på 1700-talet till Sverige och kunde då kallas för Hvit wild Jassmin.

Syrenen har vita eller mörklila blommor, eller någon mellanform alltifrån blekt blå till svagt rödlila. Den blommar i slutet av våren med en behaglig söt doft och är mycket populär i skolavslutningstider. Bladen är blanka och hjärtformade. Veden är hård och står emot nötning bra, och syrénpinnar har används i krattor.

syren2

Inom folktron förknippas syrénen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrénbuskar under samma tid på söndagar.

Uttrycket ”Mellan hägg och syrén” förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blommningstiden för hägg respektive syrén. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syrén” är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.

Källa: Wikipedia.

Foto: Indra.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...