Allmänt

Arn – Riket vid vägens slut

arn2

Då var vi tillbaka hem ifrån bion. Och jag säger bara: Vilken film! Tvåan var helt klart bättre än ettan, men även om man säkert kan se enbart den här, så tror jag man får ut mycket mer av att se båda två. Då har man ändå fått med sig mer historia bakom händelserna i andra filmen.

Arn – Tempelriddaren var också en bra film, vi var nöjda när vi hade sett den, även om vi tyckte att den var lite seg plus att den slutade lite i tomma intet på något sätt. Det var innan vi visste att det skulle komma en uppföljare. Men den var fortfarande bra gjord och en film i våran smak. ”Riket vid vägens slut” krävde inte lika mycket presentation. Den körde i gång direkt och det hände mycket mer. Filmen varvade hela tiden mellan Arns liv i det Heliga landet och Cecilias liv i klostret i Västra Götaland, fram tills att Arn kom hem och de strålade samman igen. Det var dessutom en perfekt blandning av alla ingredienser som en bra film av det här slaget ska ha enligt mig; spänning, romantik, sorg och en viss portion vardagliga händelser, och händelserna pendlar upp och ner mellan action och lugnare partier. Det är över huvudtaget en otroligt känslomässigt stark film. Man kände verkligen hur man levde sig in i karaktärernas känslor och de olika händelserna.

Nu har ju inte jag läst böckerna men det har Håkan, och ska man säga något negativit så är det väl det vanliga, att filmen känns lite för nedkortad. Det är ju ett måste när man bygger ett filmmanus efter en bok på det här sättet och det är alltid något som någon saknar. Víssa scener känns lite för avhuggna, som om regissören haft för bråttom att stöka undan dem för att hinna få med litegrann av så många händelser som möjligt. Men det här är en ganska typisk känsla när det gäller filmer baserade på böcker och inte specifikt just för Arn. Men jag kände det dock lite mer i ”Riket vid vägens slut” än i ”Tempelriddaren”. Kanske för att det också hände mer i denna andra film.

Både Håkan och jag tyckte i allafall att det var en grymt bra film, och rekommenderar den starkt. Speciellt till er som redan sett 1:an och gillade den. Då är 2:an ett absolut måste!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...