Allmänt

Varför måste det hända hela tiden?

artikelbild11Jag tycker jag läser om det här jämt och ständigt! Alla dessa småhundar som blir ihjälbitna av större hundar. Jag är ingen motståndare eller hatare av stora hundar, jag älskar dem! Jag hade ju själv en dobberman under de 11 långa underbara åren han levde. Men jag kan inte minnas att det var så mycket olyckshändelser med dödsfall bland småhundar förr.

Nu har lilla Chihuahuan Dixie bitits ihjäl hemma på tomten. Hon blev 10 år gammal, en hög ålder kan tyckas, men det var knappast så här hennes ägare hade tänkt sig slutet för sin älskade hund. En grannes dobberman tog sig ut ur sin trädgård och sprang ner till familjen Bergs tomt. Där hoppade hon in i den inhägnade trädgården som Dixie och hennes tre chihuahuakompisar lekte i, och bet den lilla chihuahuan rakt över halsen. Matten till småhundarna rusade ut och lyckades rädda sina andra hundar, men Dixie klarade sig inte.

 

artikelbild21

Ägarna är både chockade och förtvivlade, och har anmält händelsen. Jag förstår dem så himla väl. Ägaren till dobbermanen är också förtvivlad, och jag förstår henne också. Men frågan är vad det är som är fel på en hund som gör så här? Det är ingen normal hundinstinkt att bita ihjäl en av sina artsfränder.

Jag är ständigt livrädd när jag är ute med Loxy för jag vet hur mycket lösspringande hundar det finns här uppe, som inte är att lita på. Flera av dem har gjort åtskilliga utfall mot Loxy, och jag vet ju att han knappast klarar ett par ordentliga hugg ifrån dessa stora hundar. Jag blev ordentligt skrämd härom dagen när jag varit ute och fotat, och hade Loxy med mig. För när vi var på väg hem och gick på skogsvägen förbi lekplatsen bakom vårt hus, så satt där ett par killar som jag igenkände som kompisar till en granne till mig, och dom hade en rottweiler med sig. Den satt mellan knäna på den ena killen och han höll fast den runt skuldrorna. ”Kolla, här kommer det mat”, säger han till den andra killen när Loxy och jag närmar oss. Jag skrattade bara lite nervöst men lät Loxy gå kvar på marken. Jag såg ju att han höll fast hunden och ville inte påverka Loxy i onödan genom att rycka upp honom i famnen. Tänkte även att dom ändå var såpass många meter ifrån mig att jag hinner få upp honom om hunden skulle slita sig.

Då går den andra kille iväg bakom bänken dom satt på, och ner några meter i skogsdungen bakom. Och när jag kommer en bit längre in på stigen så ser jag hur han fångar in en stor hund av typen amstaffblandning som gick där lös. Han hade varken halsband eller koppel på hunden, utan tog bara ett grepp runt halsen på den och höll fast den. Båda hundarna följde Loxy med blicken hela tiden. Jag tyckte personligen inte att någon av hundarna såg arga eller opålitliga ut, och jag vill inte måla en viss person på väggen direkt. Men att dom höll fast hundarna skrämde mig dock, och att dom dessutom gick lösa när dom tydligen inte hade full kontroll över dem skrämde mig ännu mer. Det slog mig nämligen där jag gick, att hade inte den där killen hunnit ner och tagit fast sin hund – om hunden fått syn på Loxy först och rusat fram – då hade jag inte haft den minsta lilla chans att hinna få upp honom i famnen. Jag hade ju inte en aning om att det gick en lös hund i skogen, precis bredvid stigen, och det var alldeles för kort avstånd i mellan oss. Alldeles för kort för att jag skulle hunnit göra någonting…

Så helt plötsligt slogs min största säkerhet i småbitar, att jag alltid kan få upp Loxy i famnen och skydda honom med min egen kropp, oavsett om jag blir biten själv. Det är något jag alltid är beredd på och har förlitat mig på. Och så inser jag det faktum att jag inte ens hade hunnit reagera här, förän den här hunden hade varit över honom. Eller någon annan hund, någon annan gång, som springer lös i ett område där jag inte har full översikt.

Ska det verkligen få vara så här? Ska man behöva leva med en sån här skräck bara för att man har en liten hund? Överdrivet, tycker vissa. Jasså? Då tycker jag att dom ska ta sig en titt på bilderna här i inlägget igen. På den stackars ägaren med sin döda hund i famnen. Och sen komma och säga att man överdriver för att man är rädd för alla oprovocerade påhopp från stora hundar.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...