Allmänt Djur

Torr- eller färskfoder?

nymat1Jag nämnde härom dagen att jag skulle börja med färskfoder åt Loxy, och igår köpte vi första provpaketet för att se vad han tycker om det.

Jag har fått hjälp av en person på chiforumet som är otroligt duktig och insatt i det här med olika foderinnehåll, näringsämnen, tillsatser m.m. och redan för ca två år sedan fick jag hjälp av henne när jag inte fick ordning på Loxy’s krångliga mage. Då gav jag honom Hill’s ID, som ju är ett dietfoder för just känsliga magar, men han var mer eller mindre dålig i magen jämt. Då blev jag i stället rekommenderad Nutro Choice Lamb&Rice Puppy, som jag sakta bytte över till, och det har fungerat perfekt från första stund. Visst kan han fortfarande bli lite kass ibland, men då beror det på att han fått i sig något utöver sitt foder som han inte tål.

Så det låg ju förstås nära till hands att jag rådfrågade samma person igen, nu när jag funderade på foderfrågor igen. Många tycker att enbart torrfoder inte är ett fullgott foder till en hund, och att det bästa man kan ge är hemlagad mat. Jag har själv varit inne på att laga egen hundmat och kommer att göra det till viss del också. Men jag kommer att köra på varianten hälften/hälften – alltså både färskfoder och torrfoder, för att få med fördelarna med båda sorterna. Jag fick tipset att börja med vakuumförpackat färskfoder, där allt finns med; mineraler, vitaminer, laxolja, alla extra saker så att jag inte behöver ge något extra själv till att börja med, för att sedan eventuellt gå över till att laga maten själv.

 

nymat2

Det fanns två bra varianter som hade det som krävdes av ett fullgott helfoder, och som inte innehåller några tillsatser, färgämnen eller liknande, och det är Nature Harvest och Nature Diet. Det förstnämnda fanns inte här i stan, så jag köpte alltså NatureDiet igår på MyOne, samtidigt som jag inhandlade Loxy’s vanliga foder.

Han fick prova det till middagen igår för första gången, blandat med hälften av sin vanliga portion torrfoder och han fullkomligt älskade det! Nu är ju inte Loxy speciellt svårfödd, men däremot har vi haft lite problem med att han har kräkts upp torrfodret om han har fått det utan nånting på. När jag däremot blandat det med lite filmjölk har det gått bra. Igår trodde jag absolut att han skulle få upp maten igen, eftersom han fullkomligt vräkte i sig den, och det inte var någon filmjölk med, men det funkade hur bra som helst, och likadant var det i morse. smiley

 

nymat3

 

 

 

Så nu ska det bli spännande att se hur det går med det här nya fodret. Jag hoppas det går bra, och jag kommer även att variera det med hemlagad mat, som till exempel kokt kyckling, köttfärs, lever m.m. För den som undrar varför jag ändrar hans foderstat när det fungerade så bra med torrfodret, så är det helt enkelt så att jag tror på teorin att enbart torrfoder inte är tillräckligt, och att hälsan och immunförsvaret blir mycket starkare med rätt sorts foder. Vilket jag alltså tror är färsk föda och hemlagad mat. Dessutom är det bra mycket godare än att tugga torra kulor… smiley

Är det någon mer som är intresserad av den här typen av foder, så kan jag absolut rekommendera er att gå in och läsa på Kennel Feeorins sida om ”Mat & Hälsa”. Hon rekommenderar inte något speciellt fodermärke på sidan, (nämner bara några få exempel), utan förklarar mer vad som bör och inte bör finnas i ett foder, och sedan får man själv lära sig att läsa innehållsförteckningen. Där finns massor med information och intressanta länkar, och man kan själv bilda sig en uppfattning om det här med olika innehåll i foder, innan man bestämmer sig för vad man egentligen vill att ens hund ska äta.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...