Skönhet & hälsa

Hemma-SPA

Finns det något värre än när allt är slut i badrummet! Ja, det gör det väl troligen, men det är i allafall otroligt frustrerande! Är man, som jag råkar vara, van vid att alltid, ända sedan tonåren, ha skött om min hud med allehanda produkter, så märks det så otroligt tydligt när man inte haft de här sakerna på en tid. Framför allt så känner jag mig så himla oren! Det känns som om jag skulle vilja dra av ansiktshuden, skrubba rent ordentligt och sedan dra på den igen. smiley Men så fick jag äntligen införskaffat alla hudvårdsprodukter jag saknade, och igår kväll fixade jag till ett eget litet hemma-spa i badrummet. De flesta har säkert hört ordet SPA och vet vad som händer på en Spa-anläggning. Däremot har jag märkt att inte alla vet vad SPA egentligen står för. Så för er som inte vet, så kommer här lite kuriosa:

Ordet SPA kommer ifrån latinets salus per aqua som betyder hälsa genom vatten. Kurbaden kulminerade på 1700-talet, då många badade för att bli kvitt sina sjukdomar. Många svenska brunnsorter, som exempelvis Loka brunn, skapades just på 1600- och 1700-talet. Branchföreningen Svenska spahotell har ställt upp kriterier för vad ett spa ska innehålla. Det krävs bland annat ett brett utbud av behandlingar, aktiviteter och avslappningsmetoder. Utbildad personal är ett annat grundkrav.

För att skapa sin egen lilla spa-oas hemma så behöver det ju inte vara så avancerat. Men vissa saker kan vara bra att tänka på, för att få fram den rätta känslan och lugnet. Det jag brukar göra när jag har mina små spa-kvällar är bland annat:

* Tända ljus

Både doftljus, vanliga blockljus och värmeljus förhöjer stämningen och ger ett helt annat lugn än skarpa lysrör. Jag placerar ut dem lite överallt i badrummet, på hyllor, handfat och badkarskanten. Eftersom man sysslar med lite olika behandlingar under tiden så vill man ju inte gärna att det är för mörkt.

* Musik

Här handlar det om att slappna av, skingra tankar och bara njuta. Klassisk musik lugnar och förhöjer stämningen. Tycker man inte om just klassiskt, så finns det massor av fin alternativ musik i speciella butiker eller på nätet. Själv lyssnar jag mycket och gärna på bland annat Gary Stadler och hans ”alvmusik”, bland annat Fairy Nightsongs, Fairy Heart Magic & Reflection of Fairy. Ett par andra tips är Faeries and Dreams med Stephen Rhodes och Fairy Nights med Patricia Spero. Vacker och rogivande musik. Jag brukar bara ta in en cd-spelare som får stå skyddad från vatten precis vid dörren, men nu har Håkan lovat att dra små högtalare in i badrummet.

* Tvålar

Massa tvålar är underbart att ha i badrummet. Jag köper gärna lite tvålar då och då, när jag hittar något jag tycker om. Vissa lägger jag undan för senare bruk medans andra får ligga framme i vackra skålar. Både Lush och The Body Shop har tvålar som innehåller aromatiska oljor samt tvålar som lugnar, berikar & renar.

* Aromalampor

Jag älskar dofter och när man har en sådan här spa-kväll så tycker jag det är helt okej att många dofter blandas med varandra, så länge det inte är skarpa och tunga parfymdofter. Det ska vara mer milda varianter som tex utav oljor, skumbad och tvålar. Jag brukar tända en aromalampa med någon väldoftande olja i, ibland väljer jag en aromaolja med avslappnande egenskaper. Huvudsaken är att man tycker om doften, det är där en stor del av hemligheten med aromaterapi sitter.

* Blommor

Ställ en vas med vackra snittblommor på handfatet. Det känns så härligt lyxigt, och man kan även sprida ut blomblad i badvattnet om man vill. Lyxkänslan bidrar också till njutningen och höjande av humöret.

* Frukt & dryck

När jag pysslar om mig själv på det här sättet, så känner man sig så fräsch och sund. Något tilltugg i badet som chips eller annat godis passar liksom inte på något sätt. Man vill fortsätta hela vägen med den där ”nyttigheten”. Så jag brukar skära ner fruktbitar på ett fat, tex kiwi, jordgubbar, mango, papaya, galiamelon och vindruvor. Som dricka kan jag antingen ta i ordentligt och färskpressa juice i min råsaftcentifug som jag häller upp i en tillbringare med en massa is. Eller också fyller jag tillbringaren med vatten där jag sedan lägger i tex gurka, apelsin- och citronklyftor, färska bär och citronmeliss. Perfekt att ha stående brevid badkaret och småplocka med under tiden som man väntar på att masker eller hårinpackningar ska verka.

* Lotion & olja

Dels brukar jag ha lite olja eller något annat, så som badbomber, badkulor eller skumbad i vattnet. Men även efter badet brukar jag använda en mjukgörande, väldoftande bodylotion eller annan bodyoil. I duschen efter badet använder jag alltid en bodyscrub eller peeling.

Under min lilla spa-kväll började jag med att rengöra ansiktet ordentligt med en rengöringsmjölk. Medan ansiktet fortfarande var lite fuktigt applicerade jag en ansiktspeeling med aprikoskärnor och masserade in under några minuter, innan jag sköljde av den med massa vatten. Använd aldrig en kroppspeeling i ansiktet, även om du tycker att den verkar mjuk nog. Den är alldeles för grov för den ömtåliga ansiktshuden.

Efter peelingen torkade jag huden torr med en mjuk handduk, (gnugga inte, utan klappa försiktigt ansiktet torrt med handduken), och lade på en djuprengörande ansiktsmask med citronskal. Under tiden maskerna verkar ligger jag bara och slappnar av, en sådan här helkväll i badet, men annars på sängen eller soffan. Då brukar jag också passa på att lägga någon form av kompresser över ögonen, allt ifrån kalla fuktiga te-påsar (gärna kamomill) till gurkskivor eller min gelémask som har fått ligga i kylen en stund innan. Alla alternativen gör underverk med svullna ögon, och är oerhört skönt och avkopplande.

Citronmasken sköljs även den av i rikligt med vatten och huden klappas torr igen. Som sista behandling applicerar jag en fuktgivande mask med druvsaft, för att ge ansiktet en riktig fuktbomb som är en bra grund för både dag- och nattkrämen under resten av veckan. Under tiden som jag gör ansiktsbehandlingarna, brukar jag även sätta i en hårinpackning eller hårmask, svepa in håret i en varm handduk och låta den verka under tiden.

Efter dessa masker svalkar jag av huden och sluter porerna igen med ett milt och uppfräschande ansiktsvatten, och som avslutning smörjer jag först in ansiktet med en skyddande, fuktgivande och vårdande dag- eller nattkräm, beroende på om jag haft mitt lilla spa på förmiddagen eller på kvällen, och applicerar lite vårdande och utslätande ögonkräm. Dessa krämer brukar också vara effektiva mot mörka ringar och trötta påsar under ögonen. Var noga med att aldrig använda din vanliga dag- eller nattkräm runt och under ögonen. Den är alldeles för kraftig för den tunna och ömtåliga huden där, och effekten kan snarare bli den omvända mot vad du vill, att ögonen ser ännu påsigare ut.

Under dagen/kvällen med dessa behandlingar har jag badrummet iordninggjort precis som jag tipsat om ovan för ett hemma-spa, och med de kroppsvårdande behandlingar som jag nämner där. Tipsen är en blandning av dels mina egna idéer och dels ifrån en artikel i tidningen Glamour. Även informationen om SPA kommer därifrån.

Efter en sådan här intensivvårdande behandling känns det helt underbart att på kvällen ta på sig en lätt och fräsch nättdräkt, (nattlinne/pyjamas el. liknande om du nu sover i något, annars är det lika underbart utan.. smiley) och krypa ner i en säng med nybytta, fräscha sängkläder och utvädrat, friskt sovrum. Jag brukar alltid kombinera min veckospa-kväll med veckans byte av sängkläder just för den härliga känslans skull. smiley Och dessutom ger en sådan här genomgång en riktigt bra grund att stå på inför den dagliga hudvården.

Nästa gång är det dags för manikyr & pedikyr. smiley

// Indra – Lilla amatör-hudvårdsterapeuten.. smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...