Pyssel & handarbete

Scrapbooking!

Jag köpte två scrapbooking-album för ett bra tag sen som bara har blivit liggande. Men nu börjar jag känna mig sugen på att använda några av mina foton, och testa det här med att scrappa. För dem som inte vet vad scrapping är, så förklarar jag det lite snabbt med följande text:

” Scrapbooking innebär att du dekorerar dina fotoalbum. Man monterar fotona på färgade och mönstrade papper, skriver dokumentation om bilderna och lägger kanske med små minnessaker. För att albumen ska hålla i flera generationer är det bra om man använder material som inte åldras eller förstör fotografier och album. Om man t.ex. vill sätta in ett tidningsklipp i albumet bör man tänka sig för, eftersom tidningspapper innehåller både för fotona skadlig syra och , som gör att tidningsklippet gulnar och blir skört med tiden. Det man alltså ska tänka på är att materialet man använder är syrafritt och så arkivbeständigt som möjligt. Det gäller både papper, pennorna man skriver med och lim/tejp man använder att fästa sakerna på sidorna med.

Scrapbooking har kommit hit från USA, där det fullkomligt exploderat senaste decenniet och sägs vara en av deras största hobbies, som omsätter massvis med pengar årligen! För oss svenska ”scrappare” är det svårt att föreställa sig deras gigantiska ”scrap-varuhus”! Den scrapbooking vi känner kommer från USA, men ursprungligen är det här med att samla sina minnessaker i fina dekorerade album faktiskt från England under den viktorianska tiden. Med utvandrare spreds det sedan till andra sidan Atlanten, och har utvecklats till det vi känner till idag. ”

Det finns massor av böcker att köpa, både på svenska och engelska, med tips och beskrivningar ifall man känner sig osäker på hur man ska gå tillväga i början. Dessutom finns det en hel del tidningar, mest på engelska men även några svenska, med mängder av tips, idéer och exempel på scrapping.

På nätet kan man hitta hur mycket scrap-material som helst, dels på sk. scrapsidor, men även på sajter som tex Tradera finns mängder med saker till salu. Grunden till scrapsidorna, är papperet i alla möjliga färger och mönster.

 

 

 

 

 

 

 

Dels finns det färdiga papperspaket att köpa, med ett antal ark som matchar varandra i färger och mönster, ifall man vill ha en enhetlig stil i sitt album, men man kan även köpa enstaka ark och variera sig från sida till sida.

 

 

 

Min favoritbutik är Magnolia i Borås, som även har en webshop där man kan skicka efter material. Där hittar man allt ifrån massor av olika sorters papper och pennor till stämplar och dekorationer. I en sån här butik, eller webshop, köper man oftast scrapmaterialet i lösa delar, allt efter vad man är ute efter. Men vanligt är även att man första gången väljer att köpa ett färdigt startpaket, tex för dop eller bröllop, där allt ingår för att man ska kunna göra sitt första scrapalbum. Dessa brukar finnas både i scrapbutiker och vissa bokhandlar, men är man ute efter lite udda och ovanligare saker till bra priser, så rekommenderar jag definitivt Tradera, där det finns massor av olika starpaket från tex USA som inte är lika lätt att hitta här i Sverige.

 

 

 

 

 

Själv har jag bara albumen än så länge, så nästa projekt blir att ta sig iväg till Magnolia och plocka ut lite roliga papper och dekorationer. Det är som en gotte-butik. smiley

För även om det är underbart med den digitala fotovärlden och alla möjligheter som det har fört med sig, så känns det lite tråkigt ibland att alla foton bara ligger på datorn. Jag saknar det där med att sätta mig i soffan och bläddra i ett fotoalbum. Med scrapping blir det ju ännu roligare, med alla texter, färger och dekorationer. För flera år sedan, när min lillasyster Nicole var liten, så gjorde faktiskt min moster något liknande efter att hon hade haft Nicole på besök. En pärm med foton, urklipp, bilder och texter, som vi än idag älskar att sitta och bläddra i. Men jag undrar om ordet scrapbooking ens fanns då. Det påminner väl närmast om våra kollage vi kunde göra om olika ämnen.

Nu ska jag i varje fall börja med mina två album, ett om mig & min sambo sen vi träffades och ett om Loxy. Det ska bli kul att se om det kan bli något av det, men om inte annat så är det ju ett jätteroligt tidsfördriv kalla, mörka vinterkvällar. smiley

// Indra – I pysseltagen… smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...