Pyssel & handarbete

Hungriga gäster på balkongen! :-)

birdhouse1För ett bra tag sen gjorde jag ett inlägg här på bloggen om fågelbord eller mer fågelhus egentligen, med bilder på några ursöta små hus som jag hittat på nätet. Då bestämde jag mig för att försöka knåpa ihop ett eget litet hus, som jag lovade att visa här på bloggen när det blev klart.

Och här har vi det nu. smiley Eftersom snickeri inte riktigt är min starka sida, så gjorde Håkan och jag ett litet teamwork. smiley Jag visade honom bilderna på husen jag hittade och förklarade i stora drag hur jag ville ha mitt eget hus. Håkan satte sig med papper och penna och gjorde några ritningar och uträkningar, och så köpte vi in materialet som behövdes. Sen sågade han till delarna och satte ihop dem, och så var det min tur. Då skulle huset målas och ett besök på Flügger Färg gjordes. Det skulle ju bli rosa naturligtvis. smiley Och när man ska måla så små saker och det inte behövs så mycket färg, så är dessa små provburkar som finns helt perfekta. Jag valde ut färgerna jag ville ha hemma ifrån mina färgkort, och så bröt dom färgerna åt mig på Flügger. Så var det bara att sätta igång och maskera. Eftersom Håkan av och till håller på med Air brush painting, så hade han en maskeringstejp som passade perfekt för ändamålet, en tejp på bara 3 mm.

Maskeringsarbetet var nog det mest tidskrävande. Rena terapiarbetet! smiley Men jag har av erfarenhet upptäckt att det är värt den där extra tiden och extra arbetet. Ändå lyckades jag naturligtvis kladda till det i mellanåt, så att jag fick fixa till det i efterhand. Dock, till slut blev jag ändå klar med måleriet och lilla fågelhuset stod där färdigt, i rosa & lavendel med vita knutar och svarta detaljer och tak. smiley Håkan tog hand om det allra sista, att grundmåla huset invändigt för att skydda mot fukt, och satte sedan fast det på den kantade bottenplattan, där fågelmaten kommer ut ifrån springorna nere vid ”husgrunden”. Och så skruvades gångjärnen fast, så att taket kan fungera som en lucka där man fyller på fågelfrön.

birdhouse2

Det syns inte på bilden, men bakom kanten på bottenplattan är det nån centimeter breda springor där fågelfröna kommer ut, så att fåglarna kan sitta på kanten och äta. Dessutom, som ses på första bilden ovan, så satte jag även fast några talgbollar som dom brukar vara väldigt förtjusta i. Så nu är det bara att vänta och se ifall några småfåglar hittar hit i år. Jag hoppas det, för det är så underbart att sitta och titta på alla vackra fåglar som flyger omkring här ute. Förhoppningsvis törs dom sig fram till huset när dom upptäcker att här finns mat att hämta. smiley

// Indra – skulle gärna bygga ett rådjurshus också, men då sa Håkan stopp…smiley *Skratt* Kan väl förstå honom där kanske… smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...