Mat & Bak

Dagens recept – Skinkstek med gräddsås

skinkstek2

 

Dåså! Då har jag kommit igång här hemma!

Disken från igår är avklarad, och skinksteken till söndagsmiddagen står och puttrar på spisen. 😀

Jag tycker om att börja med den så här tidigt på morgonen och så göra den nästan helt klar. Sen låter jag den stå och dra åt sig från såsen fram till eftermiddagen när det börjar närma sig middagsdags. Då startar jag upp plattan igen och låter den koka en liten stund till innan det är dags att äta.

 

Det här receptet har jag fått av min kompis Gun, och jag har länkat till det på hennes blogg tidigare. Men för er som har missat det och vill ha något gott att laga till middag, så tänkte jag lägga ut receptet här idag. Och jag gör det så här tidigt så att den som blir sugen ska ha tid att göra en idag. För en sån här skinkstek är hur lätt som helst att göra, även om den tar lite tid. Men den sköter ju sig själv på spisen och kräver inte mer jobb än vad en vanlig middag gör. Det enda som krävs är egentligen bara lite planering.

 

Så för er som inte vet vad ni ska äta till söndagsmiddag idag – varsågoda! Guns underbara skinkstek med gräddsås! 😀

 

skinkstek3

 

Du behöver:

 

1 skinkstek (1-2 kg beroende på hur många som ska äta)

2 gula lökar

2 buljongtärningar

soja

grädde (efter smak)

kryddor (efter smak) Själv använder jag alltid vitlökspeppar, efter tips från Gun)

Smör

 

Gör så här:

 

Lägg rikligt med smör i stekpannan och låt smöret få lite färg.

Krydda steken med vitlökspeppar och lägg den i pannan. Bryn steken på hög värme runt om. Det kan vara lite pyssligt, man får stötta upp den lite så att man får även kanterna ordentligt brynta. Lägg steken i en rymlig gryta där den får gott om plats.

 

Skala löken och lägg den i grytan. Själv brukar jag skära den i ca fyra delar. Lägg i buljongtärningarna.

Häll lite grädde i stekpannan och vispa runt ordentligt så steksmöret blandas med grädden. Häll blandningen över steken.

Fyll sedan på med grädde varvat med vatten (beroende på hur fet sås du vill ha) i grytan så att steken täcks helt. Detta är förstås en smaksak, men min kompis tips var att ”ju mer grädde steken kokar i, desto godare”. Och själv använder jag nästan bara grädde.. 😉

 

Häll i lite soja för smak och färg. Mängden soja är en smaksak. Jag brukar alltid börja med lite för att sedan smaka av efter hand som såsen kokar.

Låt sedan steken koka på låg värme i ca 1 timme per kilo. Som jag nämnde tidigare så brukar jag börja koka steken tidigt på morgonen, för att den ska få stå och dra åt sig av grädden i några timmar. Man kan även med fördel koka den första timmen redan kvällen innan man ska ha den, för att sedan koka klart dagen därpå. Ju längre steken får stå och dra, desto godare! 😀

 

När steken kokat färdigt lyfter du ur den ur grytan och lägger den på ett fat. Vispa sedan såsen ordentligt för att lösa upp eventuella lökrester. Det mesta brukar koka in i såsen och man behöver inte sila den.

Smaka av såsen och tillsätt mer soja om det behövs, och eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha en tjockare sås så kan du reda den lite, vilket jag själv alltid gör.

 

Servera steken med kokt potatis eller ris, kokta grönsaker, svart vinbärsgéle och den underbara gräddsåsen! 😀

 

Stort Lycka till!

 

Nu ska jag titta till min stek. 😉

 

rosabandet-resize13

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. Dennis säger:

    Ser inte alls gott ut:p Ha en bra dag
    Kramiz Bror

Kommentarer är stängda.