Mat & Bak

Semlebak i dag! :-)

jkbop2qjdy5nmwozb4xzw6o2c7a7wv6

Då var det dags för mitt första semlebak. 😀

Jag har kikat runt lite på olika ställen för att se vilket recept som verkar vara det bästa eller mest använda, och fastnade för ett på recept.nu som jag tyckte verkade bra, så det blir det jag kör på idag. Vi får hoppas att det är okej, men hittills har jag alltid varit nöjd med de recepten jag har provat därifrån.

fal8r3nw3bacbqopdzggpkqqq1aysi

Medans jag letade runt bland recpeten så hittade jag också en hel del historia runt semlan. En del av det hade jag hört innan, medans en del var nytt. Den här lilla semlekuriosan kommer i från KP. 🙂

”Semlor består av en vetebulle smaksatt med kardemumma som man fyller med mandelmassa och vispad grädde. Men så har det inte alltid varit. Semlan är nämligen inget nytt påfund. Semlor började ätas i borgerliga kretsar redan på 1700-talet och även då var semlorna fyllda med mandelmassa, men inte som vi äter dem idag med vispad grädde. Man åt dem i en djup tallrik med varm mjölk.

Ordet semla kommer från det latinska ordet simila som betyder “det finaste vetemjölet”. Fattigt folk hade på denna tid inte råd med vitt vetemjöl, så semlorna var med andra ord en riktig lyxbulle. På 1800-talet åt man semlorna med varm mjölk socker och kanel. Det är först på 1900-talet man börjat fylla semlorna med grädde.

Semlor kallas också fastlagsbullar eller fettisdagsbullar för att man traditionellt åt dem just på fettisdagen, vilket är den sista dagen innan fastan. Man åt alltså extra mycket precis innan fastan för att klara sig. I år är fettisdagen den 5 februari och då är det dags att frossa i semlor. Nuförtiden kan man dock få tag på semlor nästan hela året runt. Vanligast är att man äter semlor som en vanlig bakelse med händerna. Men många äter fortfarande dessa gräddiga stoltheter på gammeldags vis i en djup tallrik med varm mjölk. Det kallas “hetvägg”. Det kommer från tyskans “heisse Wecken” och betyder varma kilar, vilket har att göra med att semlorna förr i tiden var kilformade.”

Text och illustration: Jenny Hellström

2b0f0oro5jlmtajfx0h0e1bkyc5rzi4

Själv har jag alltid varit mest förtjust i att äta min semla med varm mjölk, även om jag tycker det är jättegott utan också, det är väl något som har följt med sedan min barndom. Jag har däremot inte vetat förän tills för ett par år sedan att det heter hetvägg när man äter den på det sättet. Man lär sig verkligen något nytt hela tiden. 😉 Hur vill du ha din semla? Med eller utan mjölk?

Här kommer i allafall receptet på semlor för den som vill prova att baka egna.

semla

Ingredienser

75 g smör, smält
3 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
9 dl vetemjöl, 540 g
1 uppvispat ägg
225 g mandelmassa
1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
florsocker

Gör så här

1. Värm mjölken till 37°. Smält smöret och häll i. Lös upp jästen i lite av degvätskan och häll sedan på resten. Rör ner socker, salt, kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt mjölblandningen till vätskan, lite i taget så att det blir en deg. Arbeta degen smidig. Jäs den till dubbel storlek.

2. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på nytt och rulla den till 12 bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och jäs dem till dubbel storlek. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 8 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

3. Riv mandelmassan grovt. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur bullarna något. Blanda samman inkråmet med mandelmassan och mjölken till en fyllning och fördela den i urgröpningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den över fyllningen och lägg på locken. Pudra över florsocker.

ilmcf8vbgfq38khf66ozvqeil8g3m3w

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...