Allmänt Mat & Bak

Storbak idag… :-)

kakor-1

 

God kväll på er alla!

 

Jag sitter här och lyssnar på min mamma och Veronica som tokpratar i telefon och har inte sagt ett ord själv den senaste halvtimmen..haha! Jag hade telefonen på högtalarfunktion och nånstans i samtalet var det något som fångade de där bådas intresse och sen har dom fortsatt att prata. *skratt* Men jag har suttit här och lyssnat och druckit te och haft ganska roligt. 😀

Hur som helst så har jag fått en hel del gjort idag i bakväg. =)) Förutom det som misslyckades då. *s*

Det söta rosa paketet ifrån Dr. Oetker’s Princess Lillifee har jag inte använt idag, men jag hittade det i butiken igår och var bara tvungen att köpa det för framtida cupcakesbak. 😀 Det är en liten ask som innehåller fyra stycken tuber med glitterglasyr i färgerna rosa, blå, lila och vit. Jättefina metallicfärger som man kan dekorera cupcakes eller tårtor med. 🙂

 

kakor-dreams

 

Först idag slängde jag ihop en sats med drömmar. Det har jag inte bakat på många år, och jag var väl inte helt nöjd med dem. De ska ju vara så extremt lätta, frasiga och luftiga och mina sjönk ihop en del när jag tog ut dem. Men smaken var god. 😀 Jag tror även att jag inte riktigt lärt mig min nya ugn ännu, för jag bränner ofta saker som jag aldrig bränt förr. I den gamla ugnen fick jag alltid höja värmen eller förlänga tiden, här verkar det vara tvärtom.

 

kakor-macroner1

 

Men de här brände jag inte idag. Macroner – rosa såklart! 😀 Det var ett tag sen jag gjorde såna nu, så det var liksom dags. *s*

 

kakor-kanel1

 

En vetedegssats blev fyra flätor idag i stället för bullar som vi vanliga fall. Men jag skulle ha gjort äkta flätor i stället för att fuska med uppklippta, för dom har en förmåga att ramla i sär i ugnen för mig. Men dom blev också riktigt goda. Jag använder mig av samma recept som jag har gjort de senaste dryga 20 åren. 🙂

 

kaka-dammsugare1

 

Mina första dammsugare. 😛 Det var rena kalabaliken i köket när jag gjorde de här. Haha! Jag kladdade med skållhet smält choklad, brände mig på den, hällde ut den, tappade dammsugare i den osv. osv. *s* Men till slut fick jag ihop en burk med små dammsugare i allafall. Inte köpefina precis..hehe! Men dom smakar dammsugare i allafall. 😀

 

kaka-twixkaka1

Sist av allt gjorde jag en storfavorit hos både mig själv och många andra – Twixkakor. 😀 Min syster Nicole har ”beställt” de här i flera månader nu, typ sedan den sista kakan från förra baket tog slut. 😛  Den här bilden är ifrån förra gången, jag glömde bort att fota dagens innan de hamnade i frysen. Men jag gjorde en liten förändring den här gången, jag dubblade gräddkolasatsen så kolalagret ni ser i mitten är dubbelt så tjockt. Det blev sjukt gott! De här kakorna är fullkomligt livsfarliga. *skratt*

 

Jag avslutar med att lägga in receptet på Dammsugarna jag gjorde idag. Det och drömmarna är nog de enda recepten jag inte bloggat om tidigare.

 

Dammsugare

 

Du behöver:

 

100 gram  smör, (eller margarin) 
1 dl  florsocker 
2 tsk  vaniljsocker 
3 msk  kakao 
4 dl  smulor, från sockerkaka eller småkakor 
arraksessens , eller punsch, efter smak 
200 gram  marsipan 
2 msk  florsocker 
100 gram  choklad

 

Gör så här:

 

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst.

2. Ha i kaksmulorna och blanda väl.

3. Tillsätt arraksessens eller punsch.

4. Forma till två runda längder och låt dessa stå kallt en stund.

5. Kavla ut marsipanen och sikta över florsockret, rulla in längderna i marsipanen och skär i ca 4 cm breda bitar.

6. Smält chokladen och doppa ändarna på damsugarna i den.

 

De här kakorna var lite pyssliga att göra. Dels får man färga in marsipanen om man vill ha den grön och det är ju alltid lite pilligt att få den jämn i färgen. (om man inte köper färdigfärgad förstås) Sedan var det lite krångligt att få marsipanen runt längderna utan att den sprack, smulade sig eller ramlade sönder på annat sätt. Jag kavlade ut den i mellan plastfolieark men den ville ändå inte riktigt hålla sig hel när man rullade den.

Till sist tog det lite tid att chokladdoppa ändarna, eftersom man först fick doppa en ände, låta den torka och stelna för att sedan doppa den andra änden – utan att den första smälte igen mellan fingrarna. Jag använde plasthandskar men värmen gjorde ändå att det kladdade en del. Så som sagt, de här är lite pyssliga att göra. Men som allt annat så blir de förmodligen bättre med lite övning. 😀

 

Det var dagens kakskörd. Nu ska jag koka mig en kopp te och sätta mig i soffan och varva ner lite. Jag är något trött efter den här dagen måste jag erkänna. 😛

 

Ha en fortsatt fin kväll alla, och en god natt när det blir dags. Jag återkommer i morgon med dagens roliga post. =)) Men fram tills dess;

Tack så jättemycket Monica.  😀 Jag ska plocka lite i mina gömmor ikväll tänkte jag.  😉

 

Må så gott alla!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(6) kommentarer

 1. säger:

  Så mycket gott! Om du vill prov något nytt recept på drömmar har jag ett från ett äldreboende jag jobbat på som är jättegott.. ska leta i kokboken:)

 2. Cherlindrea säger:

  Monica: Jättegärna! Jag hade inget eget recept på drömmar utan plockade bara första bästa på nätet. Jag har inget minne av att jag hade olja i mina drömmar förr, men det var det i dessa. Det stod att det var förutsättningen för att få de där spröda typiska drömmarna. Hmm…? Jag vet inte jag. 😛 Men jag vill jättegärna ha ett provbakat recept. 😀
  Kramizar!

 3. säger:

  ”Skogsgläntans drömmar” –

  Sätt ugnen på 150 grader och förbered plåtar för ca 80-100 kakor.

  Blanda 4,5 dl vitt socker med 1 msk vanillinsocker och 1 tsk hjortronsalt. Mät upp 5 dl vetemjöl.

  Blanda sockerblandningen med 150 g rumsvarmt smör så det blir vitt och fluffigt. Rör ner 1,5 dl rumsvarm kronolja (matolja) och arbeta ihop med vetemjölet snabbt. Forma kulor och grädda kakorna i ca 20 min.

  Lycka till!

 4. den där twixkakan hade jag gärna tagit receptet till 😀

 5. Mumsigt värre 🙂

 6. säger:

  Det är garanterat dags för ett besök snart märker jag 😉
  Jösses hoppas jag inte får samma skavsår igen som efter förra besöket av dom kakorna när dom var frysta 😛
  Puss puss

Kommentarer är stängda.