Mat & Bak

Bakdag idag – och två Dagens recept!

muffins12

 

Hej hopp på er alla!

 

Det blev ingen nagelpysseldag idag. Inte än i allafall. 😉 Det blev en bakdag i stället. 😀

Jag blev så himla sugen på att göra lite nya roliga cupcakes, så jag gjorde några satser med olika cuppis-sorter, bland annat vanilj, choklad och så en sats med blåbär och vanilj. Det är helt perfekt att göra en stor mängd så här med en gång, för då har man själva ”grundkakan” att bara plocka fram ur frysen om man helt plötsligt får ett ryck och vill göra cuppisar. 😀 Det här är faktiskt inga klassiska ”muffins”, cupcakes görs på ett annat sätt än de vanliga.

 

lussekatter1

 

Och när jag ändå var igång, och det faktiskt är 1:a advent idag, så bestämde jag mig för att göra lussekatter också. 😀

Dom blev enorma! Haha! Jag brukar sällan följa receptet när det gäller mängden, utan dela upp degen lite mer, men idag gjorde jag inte det och då blev dom precis som jag inte ville ha dem – megastora! *skratt*

Jaja, nu är dom så, det är bara att mumsa på. 😉

 

Nu ska jag ta hand om alla muffins och lussebullar och sen är det dags att rota i frysen efter någon lämlig middag till Håkan kommer hem. =))

Men först – här kommer dagens recept – för den som blir lite baksugen. 😛  

 

muffins21

 

Cupcakes – grundkaka

Du behöver:

4,5 dl vetemjöl

3 dl strösocker

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

150 smör

 

Gör så här:

 

Blanda alla torra ingredienser först. Häll därefter i mjölken och blanda ordentligt. Sist häller du i det smälta smöret och rör om ordentligt så det blir en jämn smet. Den får inte skära sig.

Fyll muffinsformar till hälften med smet och grädda dem i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Det bästa är att använda en muffinsplåt så att formarna inte flyter ut.

Vill du ha chokladcupcakes så blandar du i 2-3 msk kakao i början bland de torra ingredienserna. För blåbärscupcakes tar du ca 2 dl färska eller frysta blåbär, blandar dem med ca 1/2 dl florsocker och lägger lite blåbär i smeten i varje cupcakesform.

Dekorera sedan efter behag. 😀

 

Lussekatter

 

Du behöver:

 

175 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 gr finstött saffran
1½-2 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
russin
Ägg till pensling

 

Gör så här:

 

Smält smör och häll i mjölken låt allt bli fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan.
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, ägg och saffran.
Arbeta in med maskin eller för hand så mycket mjöl att degen går lätt att arbeta och släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats 30-40 minuter.
Stjälp upp degen på det mjölade bakbordet.
Knåda den smidig med så lite mjöl som möjligt.
Dela degen i 30 bitar som du rullar och formar till lussekatter.
Värm ugnen till 225-250 grader under den tiden lussekatterna jäser på plåten.
Räkna med ungefär en halvtimma.
Tryck därefter ned russinen och pensla med väl uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 5-10 minuter.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.

 

Jag har även ett recept med kesella i, och de brukar bli ännu saftigare. Men nu hade jag ingen kesella hemma, och de här blir precis lika goda! 😀

 

Ha en fortsatt fin eftermiddag alla!

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. säger:

    ÅÅÅh Lussekatter 🙂 Och mozartkulor läste jag någonstans 🙂 🙂 🙂
    Ojojoj, magen, förbered dig på att bli stooor , haha 🙂

  2. annelill säger:

    Det suger! haha.

Kommentarer är stängda.