Då var det dags för gårdagens utlovade recept. 😀
De här kakorna blev jag inspirerad till att göra när jag kikade på Leilas Jul för ett par veckor sedan. Jag var inte helt säker på om jag skulle tycka om dem, men de såg goda ut och receptet lät annorlunda och spännande. Och det var det, kan jag lova! =))
Just den ovanliga smaken gjorde att jag var lite osäker när jag bjöd Håkan på dem första gången, men han blev helt såld på dem. Det blev även min mor, och jag tror att det är just den ovanliga smakkombinationen som gör dem så himla goda. Om man tycker om de här smakerna förstås. 😉
Snow Chocolade Crackles eller Snöiga chokladkakor
Du behöver:
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1.5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk nystött kardemumma
0.25 dl mjölk
1 dl strösocker
0.5 dl florsocker
Gör så här:
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.
Kakorna innan de har satts i ugnen. Det ska vara rikligt med florsocker på, så lite spill på plåten går inte att undvika. Jag tycker nästan de är finast nu, innan mycket av florsockret försvunnit. 😉 Men poängen är alltså att de ska krackelera så att chokladen kommer fram. Smeten är otroligt kladdig så man måste klicka upp den på plastfolie och forma rullen med folien. Men efter några timmar är den fast nog att hantera, även om det är en ganska kletig historia ändå. 😛
Kakorna flyter ut lite under gräddningen och blir lite större än så här, dock lite plattare. I receptet står det att man ska ha dem i ugnen i ca 14 minuter. Vakta noga och ha inte inne dem för länge. Man känner ofta sin ugn och vet hur den gräddar. I min ugn fungerar 11-12 minuter bättre, annars blir kakorna en aning torra. Dom är godast när dom har lite browniekonsistens inuti. 😀
Färdiga snökakor! 😀
Låt dem svalna på plåten innan du tar loss dem så går de inte sönder så lätt.
De här kakorna har alltså en otrolig smakkombination av mörk choklad och kardemumma – en oslagbar kombination för de som tycker om båda smakerna. Min första omgång hade en strykande åtgång här hemma, så jag bakade en dubbel sats igår och hoppas de håller lite längre nu. 😉
Det här är en kaka mitt i mellan mjuk och hård, kan man kanske säga, och ett recept som jag varmt rekommenderar om man tycker om den lite mastigare chokladstilen. Och kardemumma förstås. =))
Lycka till om ni provar! 😀
Ser jättegoda ut!