Mat & Bak

Mumsiga negerbollar! :-)

kokosbollar1Det här blir kvällens tv-godis för Håkan och mig! smiley Vi gjorde en liten deal angående bakningen. Jag avskyr att blanda smeten, så det gjorde han. Och han har inget tålamod att sitta och rulla bollar, så det gjorde jag. Perfekt teamwork! smiley Jag vet att det pågår och har pågått en massa diskussioner om huruvida man får kalla de här sakerna för negerbollar, eller om man måste säga chokladbollar, kokosbollar, delicatobollar och allt vad dom nu kan tänkas kallas för, bara för att det inte ska uppfattas som rasistiskt.

Jag säger i varjefall negerbollar som jag, och förmodligen hela min generation, alltid har gjort. Och dessutom så tror jag inte att mörka personer tar illa upp för en sådan oskyldig sak som namnet på en godisboll, som har hetat så i åratal, just pga att den är mörk. Och jag tror inte att folk kallar dem så för att visa några främlingsfientliga åsikter heller. smiley

Så ikväll ska vi titta på hockeymatchen mellan BHC-Västerås och synda riktigt ordentligt! smiley Dom här kan man ju göra på lika många sätt som det finns människor som gör dem, men här kommer i allafall mitt recept för den som känner sig sugen.

200 g smör, 2 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 4 msk kakao, ca 4-5 dl havregryn och ca 3-4 msk kallt starkt kaffe.

Blanda samman alla ingredienser till en fast men lite kletig smet. Tag mindre havregryn om det verkar bli för torrt, eller lite mer kaffe. Rulla bollar av valfri storlek och rulla dem därefter i pärlsocker så de täcks helt. Låt stå kallt i ca en halvtimme innan du avnjuter dem. De kan med fördel förvaras i frysen om det blir några över. smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...