Allmänt Blommor & växter

Dagens blomma – Lupiner

lupiner21

 

Hej hej därute i solen alla!

 

Nu när jag och Loxy var ute och gick så kunde jag inte låta bli att lägga märke till alla underbara Lupiner som blommar överallt. 😀 Dikena är helt fulla av dem, och dessutom vet jag att jag kommer att få uppleva blomningen en gång till. Varenda år när vi åker upp till Norrland så har Lupinblomningen slutat här nere hos oss, men ju längre upp i landet vi kommer desto senare är sommaren kommen, med blomning och annat. Så vi brukar åka förbi fullkomliga jättefält med Lupiner, mycket mer rosa dessutom för här hos oss verkar lilablå och vita vara den dominerande färgen.

Hur som helst så kände jag för att lägga in en Dagens blomma efter dagens promenad. Så här kommer lite fakta om denna så vanliga men ack så vackra blomma.

 

Lupiner

 

I Sverige odlas denna familjen ärtväxter som ursprungligen kommer ifrån Nordamerika som trädgårdsväxt, men de finns även vilt växande, och då är det Blomsterlupin och Sandlupin ni ser. De frösår sig oerhört lätt och sätter man dem som trädgårdsväxter så sprider de sig nästan som ogräs. Förutom de vildväxande så finns det mängder av sorter och hybrider, inte ätliga men vissa arter odlas och används som proteinfoder till husdjur.

 

lupiner11

 

Många har tröttnat på Lupinerna och tycker att det bara är en dikesblomma som inte hör hemma i rabatterna, men de här blommorna finns i mängder av vackra varianter som inte ses i våra diken. Det är en växt som älskar vatten, något som syns speciellt på deras tjocka stjälkar och de har en lång och kraftig pålrot och omvänt paraplyformade blad som sparar varje daggdroppe.
De flesta arterna är ett- eller tvååriga örter men det finns även några halvbuskar och buskar. Liksom de flesta övriga ärtväxter binder lupiner luftens kväve (med hjälp av mikroorganismer i roten) till jorden och kan därför användas som gröngödslingsväxter.

Frukten är en luden balja som innehåller många frön. Fröna är mycket hårda och måste blötläggas över natten före sådd. Lupinen är mycket härdig och kan odlas över nästan hela landet. Den trivs i de flesta, inte alltför näringsrika och gärna kalkfattiga jordar. Dessa kraftigväxande lupiner som kan bli över meterhöga, sås under sommaren första året och blommar då året efter sådd.

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...