Allmänt Mat & Bak

Höstäpplen…

apples13

 

God kväll på er därute!

 

Då var Loxy och jag hemma igen, i hemmets trygga vrå. =)) Fast det var inte speciellt otryggt nere hos mamma heller, där vi varit på middag i eftermiddag. 😉 Men däremot är det svinkallt! Jag hoppas verkligen att dom sätter på värmen ordentligt nere hos henne snart, för det är verkligen nästan outhärdigt. Iskalla golv och kylslaget i rummen. Kläder som legat framme på en stol eller liknande, är absolut iskalla när man ska ta på sig dem. Det är alltid så två gånger per år i mammas lägenhet. På hösten innan värmen satts på, och på våren när den har stängts av för tidigt. Jag tycker ärligt talat inte att man ska behöva leva så, men det har ingen som helst betydelse hur mycket man klagar – det händer ingenting. Det brukar bli riktigt kallt här hos oss också på hösten och våren så jag funderar på om jag ska släpa upp vårt extraelement som står i källaren… Vi får väl se hur det blir i år.

 

Hur som helst, från det ena till det andra – har ni plockat några äpplen i år? Själv fick jag en hög med jättegoda röda äpplen av kompisen Veronica som vi plockade i deras trädgård härom dagen, och i går kväll gjorde jag en äppelpaj på dem och bjöd min käre sambo och min mor på. Jag testade ett nytt recept den här gången. Nu är väl de flesta äppelpajrecepten ganska lika, men det här var i allafall med havregryn, något som Håkan är extra förtjust i. Till pajen hade vi min egna vaniljkräm, fullkomligt outstanding! 😀

Här kommer i allafall receptet på äppelpajen för den som vill prova något nytt. 🙂

 

Äppelpaj med havre

 

Du behöver:

 

6 äpplen
2 msk socker eller efter smak
kanel efter smak

Pajdeg:

1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk socker
100 g smör

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med smör. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor eller klyftor. Lägg äppelskivorna i formen. Strö över sockret och kanelen. Lägg mjöl, socker och smör i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa. Strö smuldegen över äpplena. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.

 

Själv dubblade jag degen för jag tyckte det blev för lite med bara en enkel sats.
Men så gillar jag nästan smuldegen mest också.. 😉

 

Jahopp! 😀 Nu ska jag tända ett par värmeljus, koka mig en kopp te och kika om det finns nåt intressant på tv ikväll. Håkan jobbar tyvärr, så jag blir ensam denna fredagskväll. 🙁  Jaja, så är det ibland, inget att gny över hur trist det än är. *s*

Ha en fortsatt toppenfin fredagskväll alla och på återseende senare!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. Titta in på vår blogg och se vad du tycker. kommentera gärn aom du ser något du gillar, eller inte gillar:)

 2. säger:

  Vilken härlig röd färg på äpplena! 🙂

  Jag har själv inte plockat några äpplen men däremot kom mina föräldrar över med en hel påse äpplen som dem hade plockat av från deras träd. <3

 3. säger:

  Det låter gott, det ska jag prova att göra någon dag.
  Jag skulle vilja ha receptet på din hemmagjorda vaniljkräm.

Kommentarer är stängda.