Skönhet & hälsa

Hudvård – info & recept på egna ansiktsmasker

face1

På grund av säsongsskiftningar, blir vår hud ibland torr och uttorkad och våra blodkärl blir mer synliga. En ingående rengöring och uppfräschning av huden blir då nödvändig, och det finns inget effektivare än en djuprengörande ansiktsmask. Ansiktsmasker är ett underbart sätt att få din hud att glänsa och få den att se yngre och fräschare ut. Det bästa är att du kan göra hälsosamma och naturliga ansiktsmasker hemma.

Vad är en ansiktsmask?
En ansiktsmask är en enkel och effektiv kosmetisk process som hjälper till att behålla din hy mjuk och se yngre ut. Maskerna ökar blodcirkulationen, förtunningen av porerna och tar bort toxiner och hjälper till att förebygga detta. Generellt är ingredienserna i ansiktsmasker mer koncentrerade än de i lotions och rengörare och ger därför mer synbara resultat på en kortare tidsperiod.

face2

Fördelar med att använda en ansiktsmask.
Ansiktsmasker är inte bara underbara att skämma bort kropp och själ med, utan de kosmetiska behandlingarna hjälper också till att strama åt och rengöra huden. De liknar mycket ”hemma-spas” med minskad stress, ökat välbefinnande och tillåter en känsla av lyx. Slutresultatet är en förnyad hy och ett yngre framträdande.

Tänk på ansiktsmasker som det ultimata leveranssystemet av näringsämnen. Eftersom en mask är mycket tunnare än en moisturizer eller tropisk behandling och på grund av dess längre användning och den inre värme den genererar, och som öppnar porerna och ökar intaget av näringsämnen i huden snabbare och effektivare så känner man sig bättre psykiskt och fysiskt.

När det är nödvändigt kan masker också ta bort överflöd av olja och smuts från huden mer skonsamt än blodstillande medel, toners eller skrubbning. Ansiktsmasker kan också hjälpa till att fylla på nödvändiga hudoljor, speciellt under stränga vintermånader.

face3Hur ofta ska jag använda ansiktsmasker?
För att undvika långvarig uttorkning av huden bör ansiktsmasker inte användas oftare än en gång i veckan, vilket är det mest ideala. Tänk på ansiktsmasker som övningar – du kommer inte se fördelarna med dem om du bara använder dem ett par gånger om året. Om du inte har möjlighet att lägga en ansiktsmask speciellt ofta, oroa dig inte. Vid säsongsändringarna på slutet av sommaren (när huden ofta är törstig efter mycket solande) och på slutet av vintern (när huden är trött och hängig) är de bästa tiderna att lägga en ansiktsmask. Avsluta masken genom att använda en varm, våt flanelltygbit för att ta bort masken och det kommer att göra att huden ser klarare och fräschare ut.

Vad för typ av ansiktsmask ska jag använda för min hudtyp?
Beroende på vad för hudtyp du har bör du använda olika sorters ansiktsmasker. Om du har en fet hud bör du använda dig av lermasker för att på så sätt få bort överlödiga feta fläckar. Har du en torr hud, prova då att använda en ”krämigare” och ”fuktigare” mask. Har du känslig hud, använd en lätt gel mask. Är din hudtyp en blandhy kan du behöva använda dig av olika typer av masker för att förebygga och förhindra olika typer av problem. Bästa resultat får du om du väljer en ansiktsmask som passar den hudtyp du har och förebygger diverse åkommer du kan tänkas behöva behandla.

face4

Hur du använder ansiktsmasker:

1. Tvätta ansikte och hals

2. Applicera en skyddande kräm runt ögon och mun

3. Applicera masken på ansiktet och halsen, låt den verka utsatt tid, dock inte längre än 20 minuter

4. Tag sedan bort masken med varmt vatten eller mineralvatten

5. Lägg till sist på din vanliga mjukgörande kräm.

 

face5

Recept på några ansiktsmasker.

Papaya innehåller enzymet papain. Det löser upp det kreatin som håller fast döda hudceller.

Ansiksmasker med papaya är kraftigt rengörande. Döda hudceller och sårvävnad släpper från huden. Huden blir mjuk och ren. Utmärkt för torr och åldrad hy.

Så här gör du ansiktsmasken.
Mixa en omogen papaya. Det mosade fruktköttet kan läggas direkt på huden. Inte mer än fem matskedar bör räcka för ansiktet. Låt verka upp till 20 minuter och tvätta bort med ljummet vatten.

face6

Ananas.
Ananas innehåller en enzymer som verkar mjukgörande på huden. De löser upp det kreatin som limmar fast döda hudceller. Ananas rengör djupt och har en peeling effekt.

Mask med grapefrukt.
Grapefrukt kan motverka fet hy. Toppa gurkskivor i färskpressad saft och lägg dem på huden under 10 – 15 minuter.
Jordgubbar mot fet hy och fräknar.
Jordgubbar är en bra ingrediens i ansiktsmasker mot fet hy. C-vitamin och andra syrliga ämnen rengör i porerna. Jordgubbar verkar också något blekande på fräknar och ger huden lyster.

face7

Avokado och banan.
Avokado och banan är välgörande för torr hy och särskilt banan passar åldrand hy.
Fruktsyror i ansiktsmasker.
Äpple innehåller fruktsyror och kan medverka till att motverka rynkor. Aprikos, persiska och vindruvor kan prövas och har alla tre samma verkan.

Mot rynkor och fet hy.
På en hy med rynkor som är fet kan en lermask prövas. Lera verkar kraftsammandragande kan på så sätt tillfälligt dölja rynkor och fina linjer. Leran suger dessutom åt sig fett och verkar uttorkande.

En lermask ska inte användas för ofta.

face8

Ett milt ansiktsvatten att använda efter en ansiktsmask. Det verkar sammandragande och kan tillfälligt minska stora porer och rynkor.

Gurka, aloe vera och grönt te.
Mixa gurka till en 1/2 dl vätska. Koka upp med en påse grönt te. Låt svalna under lock. Mixa aloe vera till 1/2 dl vätska och blanda samman.

Sammandragande ansiktsvatten.
Grönt te, gurksaft och aloe vera verkar alla sammandragande. Både gurksaft och aloe vera är fuktgivande och svalkande.

Grönt te är lätt surt, rikt antioxidanter och motverkar bakterier.

Äggmasker.
Äggvita är sammandragande och döljer tillfälligt rynkor. Bra mot fet hy.

face9

Äggula är närande och passar torr hy. Innehåller lecitin och svavel som är bra för huden.

Gurksaft och aloe vera kan fungera bra mot solsvedd och irriterad hy.

Ett starkt örtte av kamomill är också värt att prova.

Ytterligare några effektiva blandningar:

Vispa en äggvita med 1-2 tsk citronsaft, applicera ganska tunnt på huden och låt torka in och verka i 5-10 min innan du sköljer av med ljummet vatten. Huden blir babylen och uppfriskad direkt!

face10

 

Honung – 30 gram
Äggvita – 1 st
Kornmjöl – 1 rågad msk
Värm upp och blanda. Lägg smeten på rynkor i ansiktet och ligg ner på rygg tills den stelnat. Låt den sedan verka i ytterligare 30 minuter. Tvätta av med varmt vatten och skölj sist med kallt.

Mosad avokado.
Lugnar solskadad hud. Utmärkt mask för torr hy; frukten innehåller 25 % olja. Använd skalhalvorna till armbågarna!

face11

Jordgubbar – 5 st
Äppelcidervinäger – 3 msk
Mosa jordgubbarna, blanda med vinägern och låt stå 2-3 timmar. Sila sedan bort vätskan och lägg en ansiktsmask av jordgubbarna. Låt sitta på över natten. Tvätta ansiktet morgonen därpå och massera in fuktighetskräm. Renar, lugnar och avfettar fet hy.
Färsk ananas, krossad burkananas eller saft – 4 stora bitar respektive 1,5 dl
Olivolja – 3 tsk (ev.)
Mixa och fördela över ansiktet, ligg ner och vila en kvart. Skölj av med varmt vatten, torka lätt med handduk och smörj in huden med din vanliga fuktkräm. Skönt uppfriskande; fruktenzymerna är antiinflammatoriska, lätt sammandragande och löser upp smuts och döda hudceller.

face12

Ansiktsmask med citron mot stora porer
Blanda honung, äggvita och citron. Smörj in ansiktet och låt stelna. Skölj med ljummet vatten..

Lycka till med dina ansiktsmasker. Mer skönhetstips kommer efterhand.

Källa: Makeuptips och Skönhet.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. Härliga tips, för mig har det alltid varit att undvika sol, dricka mycket vatten, återfukta med kräm och inte röka som gjort susen! Men man lär så länge man lever, med eller utan rynkor…

Kommentarer är stängda.