Skönhet & hälsa

Avancerad hårtvätt och lite tips…

hair1

Jag har äntligen lyckats ta mig igenom dagens hårtvätt!

Det låter kanske en smula märkligt att det skulle vara så himla jobbigt, men att tvätta håret har helt plötsligt blivit något väldigt krångligt. Sedan jag blekte håret blont själv (nåja, gulorange är väl närmare sanningen…smiley) och sedan fick det tillfixat hos frissan, så har jag jobbat stenhårt med mitt hår för att inte slita för mycket på det, vårda det så mycket jag kan och samtidigt behålla den blonda färgen i mellan frisörbesöken varannan till var tredje månad.

hair2

Förrut schamponerade man bara håret, sköljde ur och masserade in balsam som fick sitta ett par minuter innan ursköljning och så var det klart. Numera är det inte lika enkelt. Eller jo, lika enkelt är det väl. Men det tar sån himla tid! Och jag avskyr att stå och hänga över badkarskanten och bara vänta.

Jag använder numera Silverschampot Matrix Essentials So Silver från Matrix varje vecka, för att bevara den blonda färgen och för att dra ur de gula skiftningar som gärna kommer när man bleker eller ljustonar håret. Det är ett kraftigt lilafärgat schampo som väldigt lätt färgar av sig på allt ifrån kakel till textilier, vilket innebär att det inte längre bara är att ställa sig som man är och tvätta håret över badkarskanten. Inte om man inte vill riskera lilablå fläckar lite här och var i allafall. Utan först måste alla kläder man är rädd om av, handdukar som kan riskeras stänkas ner plockas bort och oömma handdukar plockas fram. Vitt är uteslutet, för hur väl man än sköljer så anar man ändå en lila skiftning i det vita.

Sedan var det då dags för hårtvätten och själva schamponeringen fungerar ju som vanligt, tack och lov. Men skillnaden här är att det här schampot ska sitta i och verka i håret för att göra störst nytta, så då står man där och hänger över badkarskanten och glor. För här finns ju ingen möjlighet att göra som med inpackningar, att svepa en handduk runt håret och göra något annat under tiden. Så förtjust är jag inte i blåa handdukar, hud, golv och annat i inredningen.

Efter att verkningstiden gått ut så sköljs silverschampot noga ur, och då är håret mer likt ett stort svintonystan och definitivt ingenting som jag ens med den bästa vilja i världen skulle lyckas dra en kam igenom. Schampot är superbra mot gula skiftningar men det torkar ut håret något oerhört, därför ska det heller inte användas mer än högst 1-2 gånger i veckan. Och efter användningen är en bra inpackning ett absolut måste. Själv använder jag mig av Absolut Repair från Lórèal, som är en suverän inpackning med massa vitaminer och mineraler. Ny handduk plockas fram, inpackningen masseras in i svintot och så var det dags för nästa verkningstid. Och väntan!

Den här gången går det ju dock bra att svepa en handduk runt håret så att man kan förflytta sig från den något oinspirerande badkarskanten. Och efter en stund är det återigen dags för noga ursköljning, denna gången av inpackningen, så att inte håret blir tungt och platt.

hair3

Jag brukar verkligen försöka att låta bli att borsta eller kamma mitt hår när det är blött, eftersom det är som känsligast då. Särskilt nu när jag bleker det så är jag extra noga med att sköta om det så att det inte ska bli utslitet eller risigt. Men ibland är jag så illa tvungen, speciellt om jag har tvättat det upp och ner såhär. Annars är risken att det blir alldeles för tovigt när det väl torkat och risigt av den anledningen när jag väl kammar ut det sen. Men om jag har möjlighet så brukar jag försöka att kamma igenom håret när jag har hårinpackningen eller ännu hellre balsam i håret. Tar man det försiktigt och börjar nedifrån och går uppåt, så går det bra och man behöver inte göra det sen när håret är handdukstorkat. Jag har märkt en oerhörd skillnad på kvalitén på mitt hår sedan jag började göra så.

hair4

Men det är ändå dags att klippa av en bit snart igen och jag tror att jag ska be mig mamma göra det som hon brukar. Visserligen är det snart dags för ett besök på Heléns Beauty Center igen för att ta hand om utväxten och då skulle dom ju kunna toppa det samtidigt. Men jag tycker det känns så himla onödigt att betala för en full klippning när håret bara ska toppas, och dessutom tycker jag faktiskt att min mor gör det precis lika bra. 🙂 Där är ytterligare en sak som gör en enorm skillnad på hårets kvalité. Ibland har jag inte ens varit medveten om hur slitet det har varit förrän efter toppningen. Sist tog vi över 10 centimeter på det, och det blev som ett helt nytt hår. Är det något som jag tycker är sorgligt, så är det personer som envisas in absurdum med att ha långt hår, medans de sista 15 centimetrarna bara är några få slitna slingor. Då är faktiskt ett lite kortare men fräschare hår mycket snyggare, och dessutom ser det längre ut när det är tjockt ända ner i topparna.

Men trots att det är så himla omständigt att hålla på med det här var tredje dag i mellan det vanliga schampot och balsamet, så är det absolut värt det! Silverschampot är guld värt och något jag definitivt kan rekommendera om du har lite gula skiftningar i ditt blonda hår. Men glöm inte hårinpackningen. smiley

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...