Djur

Akta era hundar för nyvakna huggormar!

huggorm1

BT.se skriver idag att dom har fullt upp att göra på Blå Stjärnan i Borås i dessa dagar. På bara två dagar har dom fått in fyra stycken huggormsbitna katter, och fler räknar dom med. Solen och värmen har gjort att även dessa djur har vaknat ur sin vintersömn, vilket är ovanligt tidigt. Vanligtvis är det inte förän i maj som ormarna brukar dyka upp på allvar.

För hundar och katter kan det innebära livsfara att bli huggormsbiten, speciellt i benen, då giftet sedan pumpas ut i kroppen när djuret går omkring. Men det är katter som vanligtvis blir bitna i benen, eller möjligtvis valpar och unghundar, eftersom de oftast vill leka med ormen och pillar på den med tassen. För vuxna hundar däremot, är det vanligast att de blir bitna i huvudet, eftersom de oftast nosar sig fram och undersöker ormen. Oavsett vilket, så svullnar de upp till mer än dubbla storleken av ett huggormsbett och det är oftast mycket smärtsamt.

 

 

 

huggorm21

 

Tidigare har man behandlat huggormsbett med kortison, t.ex. Tavegyl eller Betapred, jag har själv alltid haft en nödtablett med mig när jag har gått ute med Loxy i skogen. Men nu varnar veterinärerna för det. Nya studier har visat att kortisonet kan förvärra läget och öka risken för dödlighet. Blå Stjärnan kommer i stället att använda ett antiserum, likadant som används på en ormbiten människa. Det har tidigare varit för dyrt, men har nu sjunktit i pris, även om det fortfarande inte är gratis. En dos som förr kostade 28000:- kostar numera 6000:-

Man varnas att se upp för ormarna, eftersom känslan av att populationen ska ha ökat finns. Ca 3,5% av hundarna dör av huggormsbett varje år, medans katter oftast klarar sig. Speciellt hundar mindre än 15 kg är mest utsatta vid ett huggormsbett.

Kolla gärna webtv-klippet med intervjun av veterinär Marie Flöisbon på BT.se.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...