Allmänt Mat & Bak

Lite kökspyssel och Dagens recept – Gräddkola

bakahavrebollar1

 

God eftermiddag på er alla goa läsare! 😀

 

Hoppas ni har haft en fin dag. Här har julstöket fortsatt idag, med ännu mera köttbullar, stuvning till omeletten och bakning så klart. 😉 Jag upptäckte att mina havrebollar var slut och såna måste jag bara ha! Hehe! Jag älskar att göra godis och baka men det är bara några få saker som jag verkligen älskar själv, och dessa havrebollar är en av dem. Gräddkola är en annan och det gjorde jag igår. Jag höll på att bli tokig framåt kvällen, för då hade jag stått i över två timmar och bara slagit in småkolor i smörpapper. FYRA liter kola! Ni kan ju tänka er terapiarbetet! Haha!

 

Hur som helst – här kommer receptet på världens godaste gräddkola – eller smörkola om ni så vill. 🙂 Det här receptet är så gångbart tycker jag, för man kan smaksätta kolan med massor av olika saker.

 

kola1

 

Gräddkola

 

Du behöver:

 

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

 

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

 

Du kan antingen behålla kolan naturell, eller så kan du smaksätta den på olika sätt. Exempel på olika smaksättning är:

 

Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära

 

Själv älskar jag den naturella kolan, eller möjligtvis choklad. Men jag tar gärna undan sådär en tredjedel eller så och testar en ny smak. I går hade jag egentligen tänkt att göra apelsinkola men sen hoppade jag över det. Det får bli nästa gång. 🙂

 

Nu ska jag snart laga middag här, lax med remouladsås blir det idag. 😀 Sen återkommer jag med en liten bild på innehållet i dagens paket i postlådan. 😀 Måste bara ladda kamerabatterierna först. 😉

Ha det så gott alla, och på återseende senare!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...