Allmänt

Rimliga pensioner? Invandringen mörkläggs? Debatt i Svt1

gammalt-par1

Jag sitter och tittar på ”Debatt” med Janne Josefsson på svt1 och första frågan ikväll gällde pensionärernas tuffa vilkor och låga pensioner. Som sjukpensionär har jag alla förutsättningar att förstå frustrationer över vissa orimliga villkor, men jag tycker ändå att ålderspensionen för våra äldre som har jobbat i så många år är en ännu viktigare fråga, och min åsikt är att vi än idag lever på det arbete som de gjorde under sitt arbetsverksamma liv. Men även sjukpensionärer lever ett tufft liv med den nya regeringens villkor. En av personerna i studion berättade att hans mamma innan hon gick bort i cancer, tvingades att ta lån för att klara av att betala sina mediciner. Låter det som vår välfärdsland Sverige? Å andra sidan blev jag lite förvånad över uppgiften eftersom vi dels har ett högkostnadsskydd vilket innebär att vi aldrig betalar mer än 1900:- under en period = 1 år. Dessutom har vi även möjlighet till att delbetala våra mediciner, för att slippa lägga ut nästan 2000:- vid ett tillfälle om man har mycket eller dyra mediciner.

I vilket fall som helst är ämnet intressant och jag har full förståelse för ålderspensionärernas ibland förtvivlan och frustration. De har levt och arbetat ett helt liv och när de väl blir gamla och ska få ta det lugnt så har de knappt råd att äta och bo rimligt. Jag hoppas att detta är något som kommer att debatteras mera.

Nästa fråga i ”Debatt” ikväll pågår nu, och handlar om huruvida journalisterna mörklägger invandringen. Debatten grundas på vårens hetaste debattartikel skriven av Gunnar Sandelin, som har fått mängder av reaktioner av olika slag. Över 100 bloggar har skrivit om artikeln och åsikterna går i sär ganska kraftigt, både på bloggar och nu i studion. Jag ska följa debatten på tv nu, och återkommer senare om ämnet.

Forts. på inlägget.

Nu är ”Debatt” över för ikväll, och diskussionernas vågor gick förstås höga. Det är ett känsligt ämne, ett ämne som varit uppe för debatt i Sverige nästan konstant sedan 70-talet. Jag säger som många andra, det är viktigt att det finns en debatt, men samtidigt tillhör jag kategorin som faktiskt håller med Sandelin i många av hans frågor. Jag är övertygad om att mycket mörkas i media, och att kräva att det ska finnas en öppenhet och en generositet från oss svenskar när vi själva inte bemöts med detsamma tycker jag är en rent absurd tanke, och det är ju tydligt att fler tycker så. Jag har inte hunnit sätta mig in i debatten tillräckligt ännu, för att vilja uttala mig mer nu, men jag tänker följa den och se vart det här leder. I varjefall så tror jag att Gunnar Sandelins debattartikel kan räknas som en av årets tankeväckare och den kommer förmodligen att ligga till grund för många diskussioner och förhoppningsvis förändringar framöver.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...