Allmänt

Underbara Senetti i köksfönstret!

blom1

 

Hej på er alla därute i solskenet! 😀

 

Det blev som jag trodde, en riktigt fin dag idag! Just nu visar vår termometer +17,3 grader… Synd bara att den ligger mitt i solen bara. 😛 Men det är trevligt att se så höga plusgrader i allafall. Man kan ju alltid låtsas att det är så varmt ute i luften också. 😉

Jag kom iväg till Maxi Stormarknad redan vid åtta i morse och det var fullkomligt ljuvligt att gå där och handla nästan ensam. Det var knappt några kunder där alls när jag kom, men det droppade ju in fler efterhand förstås. Annars var det mest personal som gick och småpulade och packade upp varor. Jag ska alltid storhandla så här tidigt en vardagsmorgon härdan efter. Det gör ju alltid så himla mycket lättare när man slipper trängas  med stressade människor, trötta och gnälliga barn och kundvagnar som blockerar varenda gång i varuhuset. Det enda som jag märkte av mer idag var skolungdomar som hängde inne i butiken. I varjefall utgick jag ifrån att det var elever från skolan i närheten, alla tonåringar som drog omkring vid drickorna och godiset.

 

blom2

 

I allafall – bortsett ifrån en kundvagn stockfull med åtta stora kassar med mat och annat behövligt, så köpte jag åter igen blommor till mitt köksfönster. Den här gången blev det dessa vackra, färgstarka Senetti, som enligt uppgift ska vara en rikblommande och lättskött växt. Den finns i fyra färger; Ceris, Ceris-vit, Blå och mörkblå och blommar med stora blommor under mycket lång tid.

När första blomningen är över skär man tillbaka växten till ca 10 centimeter och får då strax därefter en andra blomning. Senettin skall vattnas regelbundet och får inte torka ut, näring ska ges en gång i veckan. När vädret sedan är mildare kan den planteras ut i urnor och rabatter, den tål temperaturer ner till 0 grader.

Jag har personligen aldrig hört talas om Senettin, men när man ser den påminner den ganska mycket om en prästkrage i utseendet, eller möjligtvis Trädgårdsstjärnöga, dock lite spensligare i kronan.
En otroligt vacker växt är det i allafall och den gjorde sig enormt fint på fönsterbrädan i köksdelen, där den verkligen lyser upp med sin starka färg.

 

blom4

 

Nu gäller det bara att jag lyckas hålla liv i de här. De senaste växterna har jag haft riktiga svårigheter med, speciellt mina Ranukler, som jag lyckades ha ihjäl på bara några dagar. Men det var likadant med mina förra Ranukler så jag ska nog helt enkelt inte ha såna. Får hoppas att jag har lite större tur med dessa nu. 🙂

 

I allafall så har jag legat och vilat en stund nu, efter tre timmars storhandling och nästan lika lång tids uppackning, uppdelning, infrysning, inpackning osv. av alla varor. Nu har jag fyllt upp kyl, frys och skafferi igen, och framför allt har jag införskaffat massa roliga bakingredienser, så nu blir det ett par ordentliga bakdagar snart. Kanske lite tjuvstart redan i morgon. 😉

Nu ska jag däremot börja laga middagen tänkte jag. Hade egentligen tänkt att ha en favorit idag, fylld lövbiff, men så glömde jag att köpa osten jag vill ha som fyllning. Så idag får det bli benfria kotletter med ugnsbakade grönsaker och en kall sås till. Det blir nog helt okej det också. 😀

Ha nu en fortsatt fin dag alla, och tro det eller ej – det kommer snart lite foton från i lördags som utlovat. Haha! Det var bara så många och jag har inte hunnit sitta och gå igenom alla på en gång. Men nu börjar det närma sig i allafall. Jag vet ju att några inom familjen gärna vill se dem. 🙂

 

Ta hand om er nu och njut av solen om ni kan. Jag återkommer lite senare!

 

blom3

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...