appelpie1

***

Hej på er i lördagskvällen!

Det här har varit en riktig slöarlördag för vår del.  Hjärtat var nere i garaget en sväng som vanligt, och då passade jag på att baka en äppelpaj med hemlagad vaniljsås till eftermiddagsfikat. Det blev en lite väl stor paj för oss två, och jag gick lite i tankarna på att bjuda hem några – nån kompis eller tre, familj eller släkting – på spontan lördagsfika, men kom helt enkelt fram till att jag hade ingen lust. Jag kände inte för att vara social idag med någon, utan ville bara krypa upp i soffan i mina myskläder, omejkad och rufsig, och bara njuta av fikastunden tillsammans med min egen gubbe.

Och det var njutning vill jag lova!  Här kommer receptet på den supergoda äppelpajen som jag bakade idag.

ÄPPELPAJ MED VANILJSÅS

Receptet är för 4-6 personer.

125 g smör eller margarin

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1/2-1 tsk kanel

3-4 dl skivat eller tärnat äpple

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg. Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i skivat eller tärnat äpple, strö över kanel och sockra lite lätt. Fördela sedan smuldegen över äppelbitarna och grädda i cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.

HEMMAGJORD VANILJSÅS

Du behöver:

6 äggulor

1 dl strösocker

1 vaniljstång eller 4 msk äkta vaniljsocker

6 dl vispgrädde

Gör så här:

Lägg äggulorna, strösockret och vaniljsockret (eller de urskrapade fröna ur vaniljstången) i en skål. Vispa upp blandningen ljus och krämig med elvisp. Vispa sedan grädden i en annan skål tills den blir krämig och det uppstår små “toppar”. Vispa inte för mycket, då kan grädden bli grynig.

Vänd sedan ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt. Kyl vaniljsåsen före servering. Äpplepajen får gärna vara lite ljummen.

***

Jahapp, det var denna lördagens recept.  Nu ska vi fortsätta vår myskväll med nån bra film och kanske nåt annat litet gott från mina godisgömmor.  Det är ju ändå lördag.

Ha en fortsatt fin kväll alla och på återseende i morgon!

Cherlindrea – från iPaden

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 21st oktober 2012
Filled Under: Bakverk & pajer, Mat & Bak