Allmänt

Träningsfundering fick svar – flås eller fett?

 
 
Hej därute alla!
Jag har tagit mig en lite längre bloggpaus som ni som är här regelbundet naturligtvis har märkt. Och det beror helt enkelt på att jag inte haft något direkt att blogga om. Jag har varit oturligt mycket sjuk denna vinter och vår, och efter att vi åkte på influensan i påskas så har det bara inte velat bli riktigt bra. Inte bara har jag känt mig fortsatt sjuk och orkeslös, utan jag har heller inte haft någon lust med nånting. Jag har helst bara velat sova. Och hur mycket jag än älskar våren – när pollenallergin började också, då kändes det som att det bara inte fanns något stopp på det hela. Näsan hade knappt slutat rinna av förkylningen förrän den satte igång igen på grund av pollen. Och åter igen blev man toktrött och hängig.
Jag kom ju igång så bra med mina turer på motionsbandet här hemma, men allt kom ju bara av sig när jag blev sjuk och var tvungen att pausa. Det där är ju en sån där klassisk grej som alla säger, att det är så svårt att komma igång igen efter att man varit sjuk och tvingats sluta träna en period. Och för en bekväm (läs:träningslat) person som jag, som knappt kommit igång så är det ännu tuffare att få tillbaka lusten igen.
 

***

Men nu har jag i allafall äntligen börjat känna mig lite bättre och redo att komma igång igen. Både med träning, bloggning och allt annat jag bara inte haft ork eller lust till. Min nya träningsmaskin står på sin plats och jag har redan använt den ett par gånger. Jag tror det kommer att bli riktigt roligt att träna på den! Och riktigt bra, att kombinera styrka på den med powerwalk eller springa. Jag kommer visa den och även lägga upp videoklipp på den, bara jag fått lite mer koll på hur allt funkar. 🙂

***

En sak som jag måste ta upp också, är en intressant grej som varit på tapeten här hemma några gånger, och nu senast i förrgår, när min syster Nicole var här.

Min man har nämligen alltid sagt att du måste komma upp i över 120 i puls när du går/springer/cyklar om du ska bränna fett. Själv har jag hört att man inte alls behöver komma upp i något speciellt flås utan att det handlar om tiden/längden/mängden (steg) man motionerar eller tränar. Nu kom vi åter igen in på denna fråga, Håkan och jag, och han sa detta till syrran, som precis sprungit ca en mil och stod och flåsade i vårt kök. Men hon höll inte heller med utan menade att det handlar om kaloriförbrukningen, och kalorier går ju åt så fort man gör något. Precis som jag trodde, men samtidigt har även jag hört det som maken nämnde så jag började fundera på om det helt enkelt var så att det kommit nya rön sedan ”vår tid”. 😛 Ingen av oss var helt säkra på vår sak och ingen av oss hade lust att börja diskutera frågan på grund av det, så den blev liksom bara hängande i luften.

Ikväll, när jag satt och läste tidningen MåBra! så ramlade jag äntligen över svaret. 🙂

***

 

Där förklarar deras personliga tränare Katarina Woxnerud i en artikel vad man ska välja för träningsmetod beroende på vad man har för mål. Och är du främst ute efter bättre kondition? Då ska du öka takten, gärna köra i intervaller och minst en halvtimme per pass.

Cit.”För att förbättra konditionen behöver du utmana kroppen lite extra, ta i mer än du är van vid. Hjärtat behöver jobba ganska hårt för att du ska få en konditionshöjande effekt. Du bör ligga på 60–70 procent av din maxpuls. Då känns träningen ganska ansträngande till ansträngande.

För att få maximal effekt på flåset behöver du hålla i gång 30 minuter i sträck, utan pauser. Efter det planar uppbyggnadsarbetet ut. Om du tränar kortare tid har du inte fått ut maximal effekt av passet.

Exakt detta som min man alltid har sagt. 🙂

MEN..!

Är du bara ute efter att gå ner i vikt, så är det så som jag har hört.

Cit.”För att gå ner i vikt behöver du fixa till ett minus på kalorikontot. All rörelse och allt du gör ”kostar” kalorier.

Genom att gå i genomsnitt 30 minuter (3 500 steg) mer än du brukar per dag hamnar du på minus 500 kalorier dagligen. Du kan antingen gå 30 minuter i sträck eller dela upp gå-tiden i småintervaller. Här behöver du inte höja pulsen, det behöver inte kännas ansträngande. Så fort du sätter ner foten och tar ett steg så tickar kalorierna i väg.

Allra bäst effekt får du om du lägger in 2–3 konditionspass per vecka, förutom vardagsmotionen. Bättre syreupptagningsförmåga gör kroppen duktigare på fettförbränning. Dessutom kräver kroppen mycket energi (kalorier) under tiden som du tränar lite hårdare.”

(Läs hela artikeln i länken ovan.)

Japp, så var det alltså! Vi hade rätt allihopa! 😀 Vi pratade bara om olika mål. Haha!

Detta är förstås bara en liten del av det hela. Naturligtvis finns det olika ”skolor” och numera finns det nästan lika många träningsmetoder som det finns utövare. (I varje fall åsikter om vad som är rätt träningsmetoder.. 😛 ) Men det här är i varje fall det som vi alltid har hört och det håller nog bra än, i allafall för vår del. Och SJÄLVKLART– (det är väl lika bra att skriva direkt innan någon påpekar det självklara) utesluter inte det ena det andra! NATURLIGTVIS vill man ha bra kondis också, även om målet är att gå ner i vikt. Och som det redan sägs i artikeln så hjälper en ökad kondition upp förbränningen så att viktminskningen kan öka. Det är lika bra att säga detta direkt innan någon upprörd läsare som inte läst hela inlägget så noga snubblar med fingrarna över tangenterna! 😉

Jag tyckte i allafall att det kändes bra att få klarhet i den här evigt uppkommande frågan. 🙂

Nog om det, och om allt annat nu. 🙂 Det är dags för mig att krypa i säng och försöka få mig lite sömn i natt. Jag har en ”sömnlösnatt” som jag brukar kalla det, och då är jag totalt klarvaken, hur mycket jag än har hållt igång under dagen. Men jag brukar ibland kunna slumra till lite frampå morgontimmarna.

Hoppas ni har en god natt därute alla! I morgon är det fredag och denna helgen är så där sjukt fullpckad som vissa helger kan bli ibland, att vi inte ens vet vad vi ska göra. Det händer så mycket olika saker på olika ställen – allt ifrån Actionrun eller Tea Party till mc-turer – så vi har inte ens bestämt oss för vilket vi ska välja än. Håkan föreslog att vi ska dra lott, och det kanske är det lättaste. 😛 Eller så slutar det med att vi sitter och glor på film i soffan hela helgen och inte kommer iväg på nånting. Haha!

Näe, nu får jag sluta ”babbla”! 😀

Sov så gott alla och på åerseende snart!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...