Allmänt

En riktig pysselhelg och brandvarning!

God morgon på er alla!

Jaha, då var all snö borta här hos oss i allafall. Jag kan inte påstå att jag gillar kyla, men det är ju så himla mycket mysigare med snö än med regn och gråslask.

Tända ljus kan man göra ändå och det gör jag varenda morgon här hemma. Dels ger det en sådan mysighetskänsla men framför allt ger det värme, och det är mer än vad man kan säga om elementen här i vår lägenhet. Det är ordentligt kallt här under vinterhalvåret. Fram emot eftermiddagen tänder jag upp värmeljus i hela lägenheten för att slippa frysa under kvällen. Jag har (peppar, peppar…) aldrig råkat ut för några allvarliga incidenter med levande ljus, men igår hade jag råkat sätta ner ett värmeljus i en lite större ljuskopp i glas utan att ta bort det gamla. Efter nästan sex timmar, när det nästan var utbrunnet, kom jag ut i köket och såg att det brann ordentligt i ljuskoppen. Det var såpass varmt att jag inte kunde ta i den och när jag böjde mig fram och försökte blåsa ut ljuset, så flammade det upp i en ordentligt hög låga i stället. Jag trodde först att min lugg rök med där. Till slut ropade jag på Håkan eftersom jag hört att vatten på brinnande värmeljus kan vara riktigt farligt och jag visste inte vad jag skulle slänga över. Jag plockade bara snabbt bort allt som stod runt omkring som kunde börja brinna. Men så kom Håkan och fick ut ljuset från fösnterbrädan till diskbänken, fuktade och vred ur disktrasan och lade den över ljuskoppen och kvävde elden.

Det var egentligen ingen större fara efter att jag hade upptäckt det hela, men det var brännhett runt omkring lyktan och tanken var ju förstås vad som kunde ha hänt om jag inte sett det. Jag är väldigt noga med ljus men just igår hade jag tänt upp ganska många och så var vi tvungna att ta en snabbtur till brorsan via affären med huvudvärkstabletter. Då valde jag att lämna ljusen tända den korta stunden, kanske ca 20 minuter. Men från att jag såg ljuset normalbrinnande i köket senare på kvällen till att jag kom ut igen och såg hur hela lyktan brann var det max ett par minuter.

Det blir inga kvarlämnade ljus hemma nån mer gång kan jag ju säga, inte ens 10 minuter…

***

***

En perfekt lösning för obevakade rum är förstås en ledlykta. 🙂 Tyvärr ger den ju ingen värme men vackert och stämningsfullt är det ju.

Den här lyktan brukar jag ha blockljus eller stora värmeljus i. Men i söndags pysslade jag ihop ett vinterlandskap med ledljusslinga i den i stället. 🙂 Lyktan köpte jag på Clarius, eller På Pall som det numera heter, för några år sedan. Resten av sakerna är köpta på Ica Maxi, förutom snöflingemärkena på lyktglaset som jag hittade på Lidl. 🙂

Kulorna har jag hängt i genomskinlig fiskelina i två tvärgående grillpinnar i trä som jag fäst med häftmassa uppe i ”taket” på lyktan. Jag ska göra ännu en sån här lykta tänkte jag, men i min stora golvlykta den här gången. Då har man ännu mer plats för att skapa ett mysigt vinterlandskap. De här ljusslingorna älskade jag dessutom! Det är inga vanliga små lampor som det brukar vara på ljusslingor, utan ser mer ut som yttepyttesmå glasduttar med jämna mellanrum på slingan som lyser, och själva slingan är böjbar som en mjuk ståltråd som är superlätt att vira fast exakt där man vill ha den. Dessutom går den på batteri och den lilla dosan med av/påknapp gömmer man lätt under ”snön”/bomullen. 🙂

***

***

Till sist till mitt måleriprojekt från helgen som jag lovade att visa. 🙂

Det här köpte jag till Loxy för flera år sedan, en klädhängare och en liten minibyrå för alla hans kläder, halsband och koppel. Då ville jag verkligen ha det rosa, och jag tyckte fortfarande att det rosa var ûbersött! Men jag fick det inte att passa in nånstans här hemma, eftersom det genom åren blivit mer och mer vitt här.

Så efter många långa funderingar bestämde jag mig för att måla om dessa vita.

Klädhängaren är inte riktigt klar ännu, det var en lite större utmaning att hålla i den när man målade utan att kladda ner överallt, eftersom den var tvungen att skruvas isär. Men byrån är klar. 🙂

***

***

Den är numera helt vit, och i stället för de små träknopparna som satt på den innan så har jag nu satt på vita porslinsknoppar med rosa blommor på. Lite rosa måste jag ju ha i allafall. 😛

Nu är den bra mycket mer lättplacerad och den fyller fortfarande samma funktion, förvaring av Loxys grejer. Men den är även ”pedistal” för den nya vinterlykta och står numera och välkomnar gäster i hallen. 🙂

***

Nu ska jag sätta igång och sortera en hel hög med backar fyllda med tyger, gardiner och andra textilier som jag inte haft nån koll på sedan vi flyttade hit för typ 5 år sedan. 😀 Det kommer nog ta några timmar av min tid i anspråk under denna dagen.

Ha en jättefin dag alla och på återseende senare!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...