God kväll på er! ☺️
Hoppas ni mår fint och har kommit igång med vardagen igen efter jul- och nyårshelgen. Ja, nu är det ju en helgdag idag också, men kanske inte riktigt på samma sätt. 🙂
I allt prat om julmat och nyårsmat med både vänner, familj och i nagelrummet så har jag blivit ombedd att lägga upp recepten på de rätter vi hade på vårt nyårsbord, maken och jag. Så här kommer hela vår nyårsmiddag. Recepten kommer från flera olika ställen och vissa är dessutom lite modifierade. Men jag ska ge cred och länka till dom ställen jag har hittat dom på. 😊
***
***
Hummern är vår egen stolt fångade från hummerpremiären i Grebbestad i höstas, som har legat i frysen och väntat på detta speciella tillfälle. 😃
Nyårsmiddag
Förrätt: västerbottenostgratinerad hummer med chili och potatisros
Varmrätt: Plankstek med oxfilé, pommes duchesse och sparris
Efterrätt: Vit chokladpannacotta med hallon, blåbär och riven choklad
***
***
Förrätt: Västerbottenostgratinerad hummer med chili och potatisros
Du behöver:
2 humrar
2 charlottenlökar
1 msk smör
1 grön eller röd chilipeppar
1 dl créme fraîche
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
Salt
1 msk maizenaredning (för ljusa såser)
2 msk hackad persilja
1 dl riven västerbottenost
Gör så här:
- Tina humrarna om dom är frysta. Gröp ur allt kött.
- Sätt ugnen på 250 grader
- Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Låt fräsa med löken. Tillsätt créme fraîche, vin, fond och kryddor. Låt puttra några minuter. Red med maizenaredning. Blanda i hummerkött och persilja.
- Fördela hummerblandningen i fyra små ugnsfasta portionsformar och strö över ost.
- Gratinera i ugnen i ca 10 minuter och servera direkt.
Recept: Ica.se efter tips från en vän.
***
***
Det här receptet är lite annorlunda än orginalet på Ica.se. Jag fick nämligen tips av en vän att lägga hummerröran i små portionsformar i stället för tillbaka i de halverade hummerskalen som är det vanligaste. Detta tyckte jag var mycket smidigare än att äta ur skalen.
***
Potatisrosor
Du behöver:
8 stycken fasta medelstora potatisar
2 msk rapsolja
Salt och svartpeppar
Ca 1 dl grädde
Ost
Örtkryddor (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Pressa vitlöken i oljan och tillsätt salt och svartpeppar. Skiva potatisen tunt. Lägg potatisen omlott i små portionsformar från ytterkanterna och inåt så det bildas ett fint rosenmönster.
Pensla oljan på potatisrosorna och strö och ost och eventuella örtkryddor. Baka i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen känns mjuk vid stickprov.
Efter halva gräddningstiden, häll i en liten skvätt grädde i formarna och lägg ett aluminiumfolie över formarna så potatisen inte får för mycket färg.
***
Recept: Kokaihop.se
Orginalreceptet innehåller även vitlök, vilket jag uteslöt pga de andra smakerna i rätterna. Dessa potatisrosor är även perfekta som tillbehör till huvudrätten och går fint att göra i muffinsformar om man inte har portionsformar.
***
Plankstek
4 planksteksplankor
4 tomater
600 gram nötkött, ex oxfile, rostas eller ryggbiff.
Salt och peppar
1 knippe grön sparris
En burk bearnaisesås (om du inte vill göra egen)
Gör så här:
Skär av toppen på tomaterna så att ca två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen, 225 grader i vanlig ugn och 200 grader i varmluftsugn, i ca 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
Tag ut plankorna. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut det runt kanten, men innanför rännan på plankorna.
Skär bort de träiga ändarna på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i två minuter.
Skiva köttet i ca 1,5-2 cm tjocka skivor och stek det på hög värme hastigt i en grillpanna så det får grillränder. Salta och peppra. Lägg köttet på plankan innanför moset och sparrisen bredvid.
Öka ugnstemperaturen till 275 grader med grilleffekt i vanlig ugn och 250 grader i varmluft. Ställ in plankorna i ca 12 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden. (Ev. kan det behöva gå 15 minuter i vanlig ugn). Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås.
***
Några tips!
Planksteken tillagas bäst i varmluftsugn eftersom värmen cirkulerar jämnt i hela ugnen. Använder man vanlig ugn så bör man växla plats på plankorna efter halva tiden. Eventuellt kan man även behöva köra dom lite längre i vanlig ugn eftersom de nedersta ha,nar i värmeskugga från de översta.
Börja med att ställa in tomaterna på plankorna i ugnen. Då får tomaterna en bra tillagning och plankan får utveckla den distinkta eksmaken. Koka under tiden moset, blanchera sparrisen och stek på köttet hastigt och hett. Det ska inte tillagas utan bara få yta. Tillagningen sker sedan ugnen så inte köttet blir torrt.
Var sedan noga med att spritsa ut moset innanför avrinningen, annara täpps rännan till av moset.
***
Recept: Landleys kök
***
Pannacotta
Du behöver:
100 gram vit choklad
3/4 dl gelésocker
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Hallon
Blåbär
Mörk choklad, riven
Ätbart glitter
Chokladhjärtan
Gör så här:
Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker och låt koka i 1/2 minut.
Häll den varma smeten över chokladen och rör om tills smeten är slät. Häll upp i fyra glas och ställ in i kylskåpet i ca en timme för att stelna.
Tina upp hallon och blåbär om du inte har färska.
Lägg bären på pannacottan.
Riv choklad över bären och strö över ätbart glitter och lägg på chokladhjärtan.
***
Recept: Dansukker.se
Dock valde jag en annan topping än i receptet.
***
***
Jaha, det var vår nyårsmiddag och den var mer än fantastisk måste jag säga! 😍
Jag kan nog med full säkerhet säga att det blir en repris nästa nyårsafton, om inget annat nytt och spännande dyker upp. I allafall så kommer vi absolut att göra dessa rätter fler gånger.
Lycka till i fall ni lagar denna nyårsmeny och God fortsättning! 🤗