Allmänt

Chokladprovning!

chokladprovning1

Jag begriper inte hur jag orkat, jag borde i rimlighetens namn vara mer eller mindre medvetslös vid det här laget, efter flera dygn utan knappt någon sömn alls. Men ikväll har Håkan och jag haft en underbar liten chokladprovarkväll här, och smakat på lite olika chokladsorter och druckit lite gott till. Jag är en fullkomlig sucker på choklad och min tanke är att ha sådana här chokladprovarkvällar lite då och då, både ensamma och tillsammans med vänner. Det är otroligt spännande tycker jag, att testa nya sorters kvalitetschoklad och olika årgångschoklader, och jag funderade ett tag på att prenumerera på den nya tjänsten där man man får tre nya chokladsorter varje månad, tillsammans med en bok och choklad och en bok om chokladprovning med första leveransen. Men jag har inte riktigt bestämt mig än. Jag undrar om inte jag tycker det är roligare att få välja ut min choklad själv, i stället för att förlita mig på något företags slumpmässiga val.

chokladprovning2

I kväll har vi bland annat provat Lindt Excellence’s nya 85%-iga choklad med chili, Noir Au piment rouge, som har synts en hel del på reklam i tv. Det var verkligen en riktigt intressant choklad, enormt god – och eftersmaken hade ett ordentligt sting. Man kände inte direkt chilismaken, utan mer en kombination av smakerna som passade mycket bra ihop. Men det brände bra på tungan och i halsen, så man får inte vara känslig för starka smaker om man ska välja den här chokladen.

Från Lindt kom också en annan choklad – Petits Desserts – en mjölkchoklad av riktigt hög kvalitet, fylld med Crème Brûlée och krispig karamel. En fullkomligt oemotståndlig choklad som både Håkan och jag skulle kunna äta obegränsat av. Den kommer definitivt att hamna här hemma fler gånger, det är ett som är säkert.

Den tredje sorten på bilden är en mörk årgångschoklad – 1948 Noir De Dégustation Framboise – en 64%-ig choklad med halloncrisp. Denna chokladen hade aningen mer bitterhet än Lindt’s Chili, men det beror ju på kakaohalten. Den söta smaken av krispiga hallon friskade upp i den annars ganska mastiga chokladen. En riktig höjdare denna också. 1948 Noir har även en kvalitetsgaranti på sin choklad.

chokladprovning3

Två andra sorters choklad som vi också hade i kväll, men som vi egentligen köpte till bion i måndags, är dessa två. Till vänster Noir Noisettes à la Truffe et aux éclats de Cacao, en ljuvlig 47% mörk choklad med tryffel, hela hasselnötter och kakaokrisp.

Till höger ännu en Lindt, denna gång Creation, en underbar 70%-ig mörk choklad fylld med en crème av fikon och karamel. Också den otroligt god och en som definitivt kommer att hamna här hemma lite då och då.

Det här var vad vi provade på vår första chokladprovarkväll och vi är klart nöjda. Det var dessutom en riktigt kul grej och vi kommer absolut att fortsätta med våra små chokladprovarkvällar, Håkan och jag. Förhoppningsvis får vi även sällskap någon gång, av andra chokladtokiga entusiaster. smiley

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...