Personligt

För smal..?

smal1

Det här ämnet har jag haft uppe tidigare, men jag tror det tåls att nämnas igen, speciellt som jag gärna vill tipsa andra med samma problem om en bok jag har hittat.

Jag tillhör en tydligen ganska udda kategori människor: Jag är smal – men jag vill gå upp i vikt. Jag har alltid haft problem med att jag varit för smal. När jag var i tonåren och periodvis genom mitt vuxna liv så har jag varit rent ut sagt mager. Men det innebär inte att jag lider av anorexi eller någon annan form av ätstörning. Jag tillhör helt enkelt bara den typen som har svårt för att lägga på mig.

Detta har inneburit ett ganska jobbigt problem för mig genom åren. Inte så mycket för egen del egentligen, jag har varit frisk och inte lidit av min låga vikt på något sätt, mer än rent estetiskt kanske. Av den anledningen har jag själv försöka att gå upp i vikt på allehanda sätt. Men jag har under alla år fått höra från omgivningen att; ”Herregud, så smal du är!” och ”Guuud, du måste äta mer!”. Många gånger har jag även fått frågan om jag har anorexia. Nej, jag är inte sjuk, jag är bara naturligt smal. Även idag får jag ofta höra dessa frågor och kommentarer från folk, både vänner och andra som bara är ytligt bekanta.

Det jag många gånger undrar över och även kan bli riktigt irriterad på, är hur det kommer sig att folk tydligen tycker att det är helt okej att ställa dessa frågor till mig, när dom aldrig skulle göra detsamma till en person med motsatta problem. Jag kan aldrig tänka mig att dom skulle säga ”Men guuud, vad tjock du är!” eller ”Nu måste du verkligen äta mindre!” till någon som är överviktig. Men smala människor är det tydligen legalt att påpeka problemet för, medans man ska tassa på tå runt tjocka människor.

Ursäkten att kommentaren till mig är sagd av omtanke håller inte, för övervikt är ännu allvarligare än undervikt…

Hur som helst så har jag hittat en bok som jag tänker investera i. Den heter ”Upp i vikt” av Camilla Porsman och du hittar den bland annat på bokus.com .

smal2

Jag blev själaglad när jag hittade den här boken. För hur ofta ser man ”gå upp i vikt-tips” i tidningar eller på internet? Bland alla bantningstips och träningstips för att bli fastare och slankare så kunde dom väl ändå peta in något för oss som lider av motsatt problem? För vi finns, och vi är fler än man tror. Det är faktiskt inte alltid positivt att vara smal, och det är definitivt inte bara att äta så går man upp. Det är precis lika svårt som att gå ner i vikt. Något som många som har bantat har svårt att förstå eller till och med tro på.

Nu är det inte frågan om vi och dem, eller de mot oss eller något liknande. Jag har full förståelse för att det är svårt att sätta sig in i att det ska vara så svårt att gå upp i vikt när man själv kanske ökar viktmässigt bara man äter lite extra en helg. Det problemet finns ju också. Men faktum är att det är så vi har det, vi ofrivilligt magra. Vi äter och äter men ingenting händer.

Den här boken ska ge många goda tips och råd för den som har det här problemet. Man kan även gå in och läsa närmare på Dr Dahlqvists blogg om hennes kostprogram för viktuppgång.

smal3

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...