Mat & Bak

Dagens recept 1 – Äppelkaka i långpanna

apples22

 Då var jag äntligen klar med första bakprojektet för idag. 😀

 

Jag säger äntligen, för jag är så himla trött idag. Jag har knappt fått sova nånting i natt och det känns verkligen nu. För det mesta brukar det gå bra ändå, men idag känner jag att jag nog inte borde ha satt igång så många projekt på en gång. Jag skulle behöva gå och lägga mig och vila en stund, men vem vågar göra det när man har en deg som står på jäsning liksom? *s* Risken att jag ska brinna av i några timmar är alldeles för stor, och jag har ingen lust att kasta bort min deg. =)

 

Så det är bara att hålla sig vaken och gå här och vänta på att degen ska jäsa färdigt. Under tiden tänkte jag lägga ut receptet på äppelkakan som jag har bakat idag. Jag upptäckte i morse att jag hade för lite äpplen, så vi tog en liten prommis bort till servicebutiken här i området – Loxy och jag – och köpte några äpplen till. Jag hoppas verkligen att det går bra för dom där borta. Den där butiken har öppnat och stängt med nya ägare hur många gånger som helst, och långa perioder har vi varit helt utan affär här där vi bor. Visst, det är inte superlångt att åka till närmsta ICA, men det är ändå jätteskönt att ha en liten affär så här nära. Just för såna här situationer när man har glömt något och inte har lust att ta bil eller buss iväg för typ en liter mjölk eller några äpplens skull.

 

 

Hur som helst så var ju meningen att jag skulle baka den här äppelkakan och Nettisens gifflar idag. Men när jag stod och vände äppelbitar i kanel/sockerblandningen så upptäckte jag att det skulle bli väldigt mycket äpplen. Alldeles på tok för mycket äpplen för min kaka. Så jag fick ändra mina planer lite. Det blir ett matbröd idag också, men jag ville gärna utnyttja resten av äpplena som jag redan hade skalat, så jag letade upp ett recept på ett supernyttigt GI-bröd med rivna äpplen i som jag körde på i stället. Receptet kommer senare, men först ut alltså äppelkakan som är en riktig mumsekaka! 😀

 

apples12

 

Äppelkaka i långpanna

 

Du behöver:

 

4 ägg
5 dl socker
200 gr smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Ställ det att svalna.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Häll i mjölken i det avsvalnade smöret och vispa ner blandningen i ägg/sockersmeten.

4. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd ner det i smeten. (jag tillsatte även ca en tsk vaniljsocker – valfritt)

5. Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna. Har du små, färdiga ark så tag två så de säkert täcker hela pannan och även kanterna.

6. Skala och skiva äpplena i tunna klyftor. Blanda ihop socker och kanel i en liten skål och vänd äppelklyftorna i socker och kanelblandningen och fördela dem i smeten.

7. Strö resten av kanel/sockerblandningen över hela kakan och grädda i ca 25 minuter. Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.

 

Tips! Vill du ha en lite knäckigare yta så kan du strö farinsocker över kakan i stället för kanel/socker .

Servera kakan antingen som den är, eller med glass alt. vaniljsås.

 

Lycka till! 😀

 

cutecolorsbear3

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

 1. mums mums.. (kurrar i magen)

  De där såg väldigt gott ut!!!! men min kära sambo är allergisk mot kanel, trist men sant. Annars så älskar jag äppelpaj å liknande (slickar mig runt munnen)

  KRAM

 2. Cherlindrea säger:

  C: Ojdå, vad tråkigt. Men å andra sidan, det finns ju massor med recept som inte kanel ingår i, så det är väl inga svårigheter att undvika det kan jag inte tänka mig.
  Men den här äppelkakan var verkligen supergod, så det är ju synd att han inte kan äta den.

  Ha en fin kväll vännen! Kramar om!

Kommentarer är stängda.