Då var resten av dagens bak färdigt och så här blev mina ”nödbröd” som jag valde för att få lite nytta av mina redan skalade äpplen. =))
Det här är ett supergott bröd som samtidigt är toknyttigt med alla sina frön och fullkorn, och som en bonus för dem som avstår från bröd för kaloriernas skull, så är detta ett GI-bröd. 😀 Receptet kommer ifrån GI in the City – med Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson, men själv hittade jag det hos Jenny på hennes blogg Pompelmus.
Här kommer receptet för den som vill prova ett riktigt gott och supernyttigt GI-bröd. 😀
Dinkellimpa med äpple & kanel – 2 limpor
Du behöver:
10 dl dinkelmjöl (fullkorn)
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 grovt rivna äpplen
3,5 dl vatten
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
Gör så här:
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, kanel, honung, olivolja, rivna äpplen, linfrö, solrosfrön och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills den lossnar från kanterna i bunken. När man bakar med dinkel ska degen vara ngt lösare än en vanlig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Smörj under tiden en 1,5 liters form med lite olivolja. Ta degen ur bunken och arbeta in det resterande mjölet. Häll degen i formen. Pensla ovansidan med vatten för att få en hård yta och strö lite flingsalt över.
Grädda bröden längs ner i ugnen i 25 minuter i 225°.
Lycka till med ditt bröd! 😀
Mmmm, både ser och låter gott och saftigt ut det där brödet 🙂
Liss: Tack 🙂 Ja, det var verkligen supergott och något jag verkligen kan rekommendera. 😀
Ha en fin kväll!