Hej hopp alla!
Här kommer receptet på blåbärscupcake’sen som jag bakade igår. Ljuvliga cuppisar med blåbär och citronsmak och en len vit chokladfrosting med färska blåbär och ljummen blåbärssylt. En dröm för blåbärsälskaren helt enkelt! 😀
BLÅBÄRSCUPCAKES MED VIT CHOKLADGLASYR
Du behöver:
2 1/2 dl extra fint mjöl (innehåller bakpulver)
1 nypa vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
90 gram mald sötmandel
125 gram smör (tärnat och rumsvarmt)
2 dl strösocker
rivet skal från en 1/2 citron (endast det gula)
2 ägg
1 dl naturell yoghurt
120 gram blåbär (plus lite extra att dekorera med)
blåbärssylt (att ringla över)
Vit chokladglasyr
1/2 dl vispgrädde
140 gram vit choklad (finhackad)
300 gram mascarponeost
3 msk florsocker
1 muffinsplåt med 12 muffinsformar
***
***
Muffins på avsvalning
***
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Sikta ihop mjölet, vaniljsockret och bakpulvret i en skål och rör ner den malda mandeln.
Vispa smöret och strösockret ljust och luftigt med elvisp i en annan skål. Skrapa skålens kanter med en slickepott med jämna mellanrum så allt kommer med. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt efter varje.
Tillsätt dom torra ingredienserna och yoghurten och vispa på låg hastighet tills allt är blandat. Vänd ner blåbären.
Fördela smeten jämnt mellan muffinsformarna och grädda kakorna i 20-25 minuter eller tills de har rest sig ordentligt och inte längre är kladdiga i mitten (känn efter med en provsticka). Sätt kakorna på galler och låt dem svalna helt innan du dekorerar dem.
***
***
Frostingen påspritsad
***
Vit chokladglasyr
Gör glasyren medan kakorna svalnar.
Värm grädden i en kastrull över medelhög värme tills det precis börjat bubbla i kanterna. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör om tills chokladen har smält och blandningen är blank. Låt svalna i några minuter.
Vispa mascarponen och florsockret med elvisp tills det bildas mjuka toppar. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i den vispade mascarponen. Låt glasyren stå i kylen i 1-2 timmar eller tills den är bredbar.
Bred glasyren över de avsvalnade kakorna med en spatel eller använd en spritspåse med stjärntyll.
***
***
Färska blåbär på varje muffins
***
Häll blåbärssylten i en liten kastrull och värm den försiktigt i ca 30 sekunder så att den blir lite rinnig.
Toppa kakorna med blåbär och ringla över blåbärssylten.
***
***
Färdiga cupcakes!
***
Receptet kommer ifrån boken Lola’s Cupcakes.
Stort lycka till om ni provar att baka dessa godsaker! 😀