Blommor & växter

Dagens blomma – Orkidé!

min-vackra-orkide1

 

För ett tag sedan lade jag upp en bild här på min orkidé. Jag fick den blommande av min mor för över två år sedan men när blommorna vissnade ner så blommade den inte igen och jag har bara haft den stående med blad och luftrötter i två års tid och hoppats på att den någon gång ska blomma igen. Först i år upptäckte jag plötsligt att den fått en blomstängel med knoppar och jag har vårdat den som en bebis för att vara säker på att den ska klara sig. Jag har aldrig varit med om så långsamma blommor. Den här knoppen har tagit nästan 1 1/2 månad på sig att slå ut, och jag har kunnat följa varenda litet steg i utvecklingen – från pyttelitet knopp till hur den sakta men säkert har svällt och blivit större och större, för att till slut slå ut till den här underbart vackra orkidéblomman. 😀

 

Orkidéer är inte så svårskötta som många tror, men det misstaget som jag har gjort är att vattna den för lite. En orkidé av det här slaget vill bli nedsänkt och det har jag slarvat med. Resultatet av det är en massa luftrötter på bekostnad av blommningen. Dock vill dom inte bli för blöta utan ska torka upp mellan vattningarna.  Inget vatten i bladrosetten, det kan ge svampangrepp och orkidén ruttnar! Om bladen skulle ramla av, har svampen tagit över och tyvärr är det då bara att göra sig av med växten.

Det som däremot är superviktigt för orkidén är ljuset. Den ska helst stå i fönstret, i ett så ljust läge som möjligt, men under sommaren flyttar man den undan från starkt solljus och värme som den inte trivs i. Gödsla den sparsamt, ca varannan vattning. Får växterna för mycket näring, bildas närsalter i kristallform och de fräter på rötterna.

 

 Läs mer om Orkidéskötsel här.

Nu blommar två stycken på stängeln och den tredje är på gång vilken dag som helst. Har jag riktig tur så kommer alla att blomma samtidigt. Jag är beredd med kameran varenda dag! =))

 

Orkidéer är verkligen oerhört vackra och exotiska blommor! cutecolorsloveicon32

 

Bilden är klickbar för större format.

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(5) kommentarer

 1. säger:

  Fick min i oktober o sista blomman foll av i veckan. Nagon sa att man ska stalla den morkt nu ett tag. Vet inte, eller ska ha kasta ut den?

 2. Cherlindrea säger:

  Anna: Jag har låtit min stå i samma fönster i två år nu. 😛 Och först nu blommar den igen. Men du ska inte slänga den. Orkidéer kan hoppa över ett års blommning ibland, sen kommer dom igen och blommar som 17 varenda år. Så låt den bara stå och vattna den då och då så den inte vissnar. Din kanske blommar ännu tidigare.

  Kramizar!

 3. säger:

  Suck vilken trist blomma. Jag har ju sant talamod att lata nagot sta o se ut som ett dott trad i 2 ar! Haha! Hade typ 6 blommor ramla av inom en vecka… Kanske den ar sjuk?

  Ar du saker pa att den inte ska sta i ett morkt skap *fniss*

 4. Cherlindrea säger:

  Anna: Haha! Jag har inte heller sånt tålamod egentligen. Men jag är blödig när det gäller saker jag fått av mamma så jag pysslade om den ändå, så där lite lagom. 😉 Hmm..jag tror inte att den ska stå i ett mörkt skåp…hehe! Men jag vet att den går i vila i mellanåt, fast det är då den blommar. Fatta det den som kan liksom.. *s*

  Ramlar blommorna av så misstänker jag för mycket vatten, eller för lite – men troligtvis det första. 😉
  Kramiz!

 5. veronica säger:

  God Middag!

  Jag älskar orkideer. Hade ett gäng som jag gosade och kelade med,rätt var det var såg jag något som rörde sig efter jag vattnat mina älskade blommor,LÖSS,va faan.
  Vad göra?? JO ringer upp till brändmarks och frågar om dom har medicin,hon frågar mej hur varelserna ser ut på mina blommor,jag svarar med ilsken stämma att det ser ut som maskar vita äckliga sådana. sorry det finns inget att göra om du inte vill sitta med t-röd och putsa och greja.
  Arg som ett bi och mycket ledsen så slängde jag 2 stycken direkt,och eftersom så har jag kastat alla,med sorg i hjärtat. NU KOMMER DET INTE IN EN LEVANDE BLOMMA I MITT HEM. Känner mej väldigt avundsjuk på detta fina exemplar.

  Allt Gott kram Veronica

Kommentarer är stängda.