Allmänt

Dagens blomma – Trädgårdsstjärnöga

stjarnoga1-resize

 

Bilden är klickbar för större format

Jag har tagit lite foton på mina underbara trädgårdsstjärnöga här ute på balkongen och tänkte att det kunde passa bra att använda dem i ett inlägg om ”Dagens Blomma” som jag inte har bloggat om på länge. 🙂

Informationen är tagen ifrån bland annat Odla.nu och Blomsterlandet.se

 

Osteospermum – eller Trädgårdsstjärnöga – är frodiga urnplantor på terrassen och härliga i rabatten, där de snabbt kan bilda en blommande matta eller en blomsterhäck.

De vilda Osteospermum-arterna växer i Kaplandet i Sydafrika och är färgrika prästkrageliknande plantor. Osteospermum hybriderna är resultatet av en korsning mellan olika arter. Syftet med korsningsarbetet var att odla fram de vackraste färgerna och de bästa egenskaperna, vilket lyckades till fullo.

 

stjarnoga4-resize

 

De stora korgblommorna finns i mängder med vackra färger. Hela färgskalan representeras med 30 olika färger fördelade på mer än 100 olika sorter – från de mildaste pastellerna som krämvit, ljusgul, persika och rosa till lysande solgul, orange, mörklila eller tvåfärgade i brända orangeröda nyanser.

Baksidan på blommorna är en nyans mörkare, så plantorna har sitt eget färgspel i sommarbrisen. Själva blomman har ett mörkt öga, vilket som kontrast framhäver färgen.

Hos de ursprungliga arterna sluter blommorna sig i mulet väder och fram emot kvällen. På vissa av de nyaste sorterna har man lyckats ta bort den egenskapen, så att blommorna står i fullt flor oavsett vädret. Själv tycker jag att det är en ganska charmig egenskap, och de trädgårdsstjärnöga som jag har i mina balkonglådor just nu sluter sig när det mörknar på kvällen och när det är mulet ute.

 

stjarnoga2-resize

 

Nu är det inte enbart det stora urvalet av färger som har gjort att den frodiga växten har blivit trädgårdsfolkets favorit. Osteospermum är dessutom en av de tåligaste utplanteringsväxterna överhuvudtaget. Den behöver bara lite skötsel för att blomma villigt från maj till frosten kommer. Blommorna är stora, färgglada korgblommor som kan täcka den kompakta, örtliknande växten helt och hållet när de slår ut. Osteospermum är en frodig planta som växer och utvecklas hela sommaren, medan den flitigt sätter nya blommor. Den kan planteras ut redan i slutet på april, och en frostknäpp gör ingen skada. En enstaka planta kan under sommarens lopp komma upp på en diameter på 40-50 cm och lika mycket i höjden.

Den trivs bäst i direkt sol eller lätt skugga. Om du vattnar den ett par gånger efter att du har planterat den i rabatten utvecklar växten ett kraftigt och stabilt rotsystem.
Om du planterar stjärnöga i krukor eller balkonglådor är det viktigt att det finns tillräckligt med plats för det kraftiga rotsystemet att växa under sommaren. För att växten ska blomma konstant måste du vattna och göda krukorna rejält hela sommaren. Om den får torka ut går det ut över blomningen.

Krukorna blir vackrare om du klipper av de vissna blommorna ända nere vid jorden.

 

stjarnoga3-resize

 

Det lönar sig inte att övervintra stjärnöga. Köp istället nya exemplar i blomsteraffären eller trädgårdscentret. De säljs från april till juli i många olika krukstorlekar från mini till 23 cm, bland annat i sexpack som är lätta att ta med hem.

På mycket varma somrar kan man uppleva en paus i blomningen mitt på sommaren. Det beror på att nattemperaturerna är så höga, att blombildningen hämmas. Så snart temperaturen går ner, startar blomningen igen med förnyad energi.

Plantan älskar solsken och använder en del vatten till sin kraftiga växt. Precis efter planteringen är det i synnerhet viktigt att vattna grundligt, tills roten fått tag.

 

 

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. säger:

  Vilka härliga bilder! Så fina färger.

 2. säger:

  Härliga blommor =)

  Nu skall jag bege mig mot sängen..
  Natti natti
  Pussa Loxy från oss <3

 3. säger:

  Tack syster för utförlig info om denna vackra blomma! Har inte lyckats med mina rosor där det var planerat (för mycket sol) men dessa kan kanske trivas där. Hörs snart, hoppas jag.
  Kramar!

Kommentarer är stängda.