Då ska vi se om jag kan återge det som inte blev publicerat i förrgår kväll. 🙂
Jag hade alltså min första bakdag i tisdags, och den dagen satsade jag på mjuka kakor – med eller utan glasyr.
Första kakan blev en vanlig sockerkaka, efter samma recept som jag har lagt upp här tidigare. Jag invigde nya kakformen som jag köpte på Ikea i Sundsvall och den var riktigt bra. Men hjärtemönstren i botten syntes inte speciellt mycket, så jag förstärkte dem med lite kristyr och strössel fastsatt med äggvita.. och fick en lite festligare sockerkaka på köpet. 😉
Kaka nummer två ser helt hysterisk ut! *skratt* Men det är en vanlig Silviakaka, gjord i långpanna på fyrdubbel sats. 😀 Det blev hur bra som helst, men jag skulle ha valt att smöra och bröa formen i stället för att använda bakplåtspapper, för kakan fastnade i det, därav den märkliga formen här och där. *s*
Tredje kakan blev mockarutor som vanligt. 😀 Det här har blivit en sån där kaka som jag aldrig kan låta bli att göra när jag bakar, och den går också åt här hemma. *s* Det här receptet har jag också lagt upp här tidigare.
Kaka nummer fyra – Morotskaka – är egentligen Håkans specialitet, men jag fick sån lust att göra en när vi nu hade en massa morötter hemma. 😀 Det vanligaste är ju att man gör de här i en rundform, men jag råkade bröa upp en hålform av misstag innan och var ju tvungen att använda den till något. *s* Och då blev det en Morotskaka med glasyr även runt om, dekorerad med lite finstrimlad morot.
Nummer fem, den sista kakan, skulle nämligen gräddas i en rak form. Det här är det enda receptet av dessa fem som jag provade för första gången, och det är en Nougatkaka med valnötter, efter ett recept jag fick uppe i Härnösand. 🙂 En supergod kaka som jag gjorde mycket med mamma i tankarna, som älskar både nougat och valnötter.
Här kommer recpetet på denna, för den som vill prova:
Nougatkaka med valnötter och Nutella Créme cheese frosting
Du behöver:
3 ägg
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
150 gram nougat (typ Odense)
3/4 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl cashewnötter eller valnötter, grovhackade (jag valde det sistnämnda)
2 msk mandellikör (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 1 1/2 liter. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält nougaten tillsammans med grädden i en kastrull. Låt det svalna men inte stelna.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och nötter i en bunke.
4. Tillsätt mjölblandningen växelvis med nougatgrädden under omrörning. Rör till sist ner mandellikören om du valt att ha med det.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan svalna i formen en stund innan den stjälps upp på bakduk över galler.
Glasyr:
50 gram philadelpiaost
25 gram smör
1 tsk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
2 msk nutellakräm
Blanda alla ingredienser noga, gärna med elvisp för att undvika klumpar från flocksockret.
Bred glasyren över nougatkakan och dekorera med hela valnötter. Skär upp kakan i ca 1 – 1 1/2 centimeter tjocka skivor.
Lycka till! 😀
Fler recept kommer under dagen!
Vilka underbara kakor!!!! 🙂 Kramar!