Mat & Bak

Första bakdagen med mjuka kakor – Recept: Nougatkaka

mjuk-kaka5

 

Då ska vi se om jag kan återge det som inte blev publicerat i förrgår kväll. 🙂

 

Jag hade alltså min första bakdag i tisdags, och den dagen satsade jag på mjuka kakor – med eller utan glasyr.
Första kakan blev en vanlig sockerkaka, efter samma recept som jag har lagt upp här tidigare. Jag invigde nya kakformen som jag köpte på Ikea i Sundsvall och den var riktigt bra. Men hjärtemönstren i botten syntes inte speciellt mycket, så jag förstärkte dem med lite kristyr och strössel fastsatt med äggvita.. och fick en lite festligare sockerkaka på köpet. 😉
 

 

mjuk-kaka4

 

Kaka nummer två ser helt hysterisk ut! *skratt* Men det är en vanlig Silviakaka, gjord i långpanna på fyrdubbel sats. 😀 Det blev hur bra som helst, men jag skulle ha valt att smöra och bröa formen i stället för att använda bakplåtspapper, för kakan fastnade i det, därav den märkliga formen här och där. *s*

 

mjuk-kaka3

 

Tredje kakan blev mockarutor som vanligt. 😀 Det här har blivit en sån där kaka som jag aldrig kan låta bli att göra när jag bakar, och den går också åt här hemma. *s* Det här receptet har jag också lagt upp här tidigare.

 

mjuk-kaka2

 

Kaka nummer fyra – Morotskaka – är egentligen Håkans specialitet, men jag fick sån lust att göra en när vi nu hade en massa morötter hemma. 😀 Det vanligaste är ju att man gör de här i en rundform, men jag råkade bröa upp en hålform av misstag innan och var ju tvungen att använda den till något. *s* Och då blev det en Morotskaka med glasyr även runt om, dekorerad med lite finstrimlad morot.

 

mjuk-kaka1

 

Nummer fem, den sista kakan, skulle nämligen gräddas i en rak form. Det här är det enda receptet av dessa fem som jag provade för första gången, och det är en Nougatkaka med valnötter, efter ett recept jag fick uppe i Härnösand. 🙂 En supergod kaka som jag gjorde mycket med mamma i tankarna, som älskar både nougat och valnötter.

 

Här kommer recpetet på denna, för den som vill prova:

 

Nougatkaka med valnötter och Nutella Créme cheese frosting

 

Du behöver:

 

3 ägg

1/2 dl ljust muscovadosocker

1 dl strösocker

150 gram nougat (typ Odense)

3/4 dl vispgrädde

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl cashewnötter eller valnötter, grovhackade (jag valde det sistnämnda)

2 msk mandellikör (kan uteslutas)

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 1 1/2 liter. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Smält nougaten tillsammans med grädden i en kastrull. Låt det svalna men inte stelna.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och nötter i en bunke.

4. Tillsätt mjölblandningen växelvis med nougatgrädden under omrörning. Rör till sist ner mandellikören om du valt att ha med det.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan svalna i formen en stund innan den stjälps upp på bakduk över galler.

 

Glasyr:

 

50 gram philadelpiaost

25 gram smör

1 tsk vaniljsocker

ca 3 dl florsocker

2 msk nutellakräm

 

Blanda alla ingredienser noga, gärna med elvisp för att undvika klumpar från flocksockret.
Bred glasyren över nougatkakan och dekorera med hela valnötter. Skär upp kakan i ca 1 – 1 1/2 centimeter tjocka skivor.

 

Lycka till! 😀

 

Fler recept kommer under dagen!

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Vilka underbara kakor!!!! 🙂 Kramar!

Kommentarer är stängda.